Beyzade Haber

Altın fiyatları sert düştü ama 'fırsat' değil! Altında fırsat rakamı

EKONOMİ

Düşüş hattında olan altın için yatırımcı ve potansiyel yatırımcılar şimdi altın alınır mı diye merak ediyor. Evren Devrim Zelyut altın fiyatlarında alım fırsatı için rakam verdi.

Altın fiyatları FED’in bugün vereceği ve TCMB’nin yarın vereceği faiz kararı öncesinde düne göre daha düşük seviyelerde. Gram altın fiyatı da bu düşüş hattında hareket ediyor. Ekonomist Evren Devrim Zelyut’tan faiz kararları öncesi yeni altın yorumu geldi. Peki, altın fiyatları faiz kararı sonrası ne olur? Altın almak için fırsat seviyesi neresi? İşte altın fiyatlarında piyasayı bekleyenler…

Çarşamba ve Perşembe günü piyasalar açısından önemli iki gün olarak kayıtlara geçti. Yükselişte olan dolar kuru karşısında düşüş bandında hareket eden altın fiyatları yatırımcılar ve potansiyel yatırımcıların kafasını karıştırmış durumda. Kayıp yaşayan altın fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerini paylaşan Evren Devrim Zelyut, güncel altın yorumu ile uyarılarını sürdürdü.

Altın fiyatları tarafında kafasındaki beklentisini paylaştığını kaydeden Evren Devrim Zelyut, “Altının fiyatının bir şekilde yükselmesi için küresel manada yada askeri, politik ticari bir riskin büyümesi lazım ya da Amerikan Merkez Bankası'nın faizleri indirip dünyaya para basması lazım.” değerlendirmesinde bulundu.
Altın fiyatları tarafından düşüşünün nedenini paylaşan Evren Devrim Zelyut, “75 baz puan faiz artışının olacağı bir atmosferde ya da şöyle diyelim, FED'in faiz artıracağı ve küresel risklerin de sabit kaldığı, artmadığı bir ortamda altının düşmesi gayet normal.” dedi.

Ekonomist Evren Devrim Zelyut, altın yatırımcısı ve potansiyel yatırımcı içinde yeni alım fırsatlarına değindi. Zelyut, “FED'in bir şekilde aktif olacağı bir ortamda 1600 dolara doğru bir geri çekilme beni şaşırtmayacaktır ama fırsat nedir. Altında gelelim o fırsata. Şimdi 21-22-23 Eylül. Bu tarihler ne tarihleri biliyor musunuz? FED'in toplantı tarihleri. Dolayısıyla bu üç dönemlik faiz artırım döngüsünden sonra ben yılbaşında ve hem borsada hem altında yukarıya doğru bir ivmelenmenin mümkün olabileceğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten iyi satış yedi ve özellikle 1600 dolarlar 1.550 dolarlar o bölgeye gelirse orası altın yatırımcısı için yeni altına girecekler için bir fırsat olabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla kasıma kadar aralığa kadar altın nereye gerilecek, ne olacak bunu takip etmek gerekir diyorum.” yorumunda bulundu.
Evren Devrim Zelyut’un faiz kararları ışığında altın fiyatları tarafından beklentiler ve yeni alım fırsatlarına dair yorumu şöyle:

“Merkez bankaları haftasına başladık. Adeta süper bir hafta ve bu süper haftada süper dalgalar finansal dalgalar karşımıza çıkacak ve bu ne demek. Dolarda ve altında yeni fırsatlar demek. Dolar ve altında ne yapılabilir, ne gibi fırsatlar var önümüzde? Bütün bunların Merkez Bankası kararlarıyla birleştirerek konuşacağız.
Şimdi çarşamba, perşembe günü önemli. Önce FED daha sonra Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Avrupa Merkez Bankası da FED'in elini bir görecek. Ondan sonra kendi elini açacak herkes poker oynuyor adeta. Şimdi burada tabii ki bu Merkez Bankası kararlarının dolar kuru ve altını yakından hatta borsayı da yakından etkileri olacak.
Ben altınla kafamdaki beklentiyi bir arz edeyim. Şimdi altında biz şunu söyledik. Altının fiyatının bir şekilde yükselmesi için küresel manada yada askeri, politik ticari bir riskin büyümesi lazım ya da Amerikan Merkez Bankası'nın faizleri indirip dünyaya para basması lazım ama şimdi Amerika'da enflasyonu çok konuştuk. Amerika'da enflasyon olduğu için merkez bankalarının biliyoruz faiz artıracaklarını ve işte bu haftada FED'den beklentiler çok konuşuldu, yazıldı, çizildi. 75 baz puan ya da en kötü ihtimal 100 baz puan bir puan artış. 75 baz puan faiz artışının olacağı bir atmosferde ya da şöyle diyelim FED'in faiz artıracağı ve küresel risklerin de sabit kaldığı, artmadığı bir ortamda altının düşmesi gayet normal ve bunu geçtiğimiz aylarda haftalarda biz söyledik. Ve bu dediklerimiz de çıktı. Şimdi bazı arkadaşlarımız takım tutar gibi yatırım enstrümanlarının tutuyorlar ve zarar ediyorlar.
Bütün isabetli kararları alamayabilirsiniz. Aynı şekilde biz de sürekli istişare ediyoruz. Bu doğrultuda şimdi ben dönüp altına baktığımda bugün 1663 $ olarak görüyorum karşımda ve ne zamandan beri düşüyor dediğimizde yeni yılın başlarıydı. Yanlış hatırlamıyorsam bir yandan da grafiği açacağım ona bakacağım. Evet aynen öyle. 8 Mart'ta bu Rusya-Ukrayna savaşı çıktı. 2051 dolardan bir düşmeye başlıyor. 1663 dolara kadar arada bir yükseliyor yine veriyorlar arada bir yükseliyor yine veriyorlar.
Amerikan Merkez Bankası'nın daraldığı faizi artırdığı bir atmosferde arkadaşlar takım tutar gibi altın tutulmaz. Yani üçüncü aydan beri aynı şeyi söylüyoruz. Bana göre bundan sonra ne olur dediğimizde bir kere eğer yükseliş bekliyorlarsa ki ben yükselişi ön görmüyorum ama 1675 doların ONS altında aşılması lazım diyorum. O zaman belki 1700-1725 doları görebilir. Bunun haricinde FED'in bir şekilde aktif olacağı bir ortamda 1600 dolara doğru bir geri çekilme beni şaşırtmayacaktır ama fırsat nedir. Altında gelelim o fırsata. Şimdi 21-22-23 Eylül. Bu tarihler ne tarihleri biliyor musunuz? FED'in toplantı tarihleri. Dolayısıyla bu üç dönemlik faiz artırım döngüsünden sonra ben yılbaşında ve hem borsada hem altında yukarıya doğru bir ivmelenmenin mümkün olabileceğini düşünüyorum. Çünkü gerçekten iyi satış yedi ve özellikle 1600 dolarlar 1.550 dolarlar o bölgeye gelirse orası altın yatırımcısı için yeni altına girecekler için bir fırsat olabilir diye düşünüyorum. Dolayısıyla kasıma kadar aralığa kadar altın nereye gerilecek, ne olacak bunu takip etmek gerekir diyorum.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.