Beyzade Haber

Cumhur İttifakı'nda 'seçim barajı' anlaşmazlığı... MHP sıcak bakmıyor

SİYASET

AK Parti tarafından üzerinde çalışılıp hazırlanan daraltılmış seçim sistemini içeren teklifte, seçim barajı hususunda Cumhur İttifakı ortağı MHP daha farklı bir sistem talep ediyor.

AK Parti tarafından hazırlanan daraltılmış seçim sistemini içeren teklif önümüzdeki günlerde AK Parti-MHP arasında ele alınacak. Teklif ile yüzde 10 seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye düşürülmesi de teklifte yer alıyor. Teklifle AK Parti’nin daha fazla milletvekili çıkarmasına olanak sağlanması bekleniyor. Haber ajansı Reuters'a bilgi veren kaynaklar, barajın düşürülmesinde bir görüş ayrılığı olmadığını ama AK Parti'nin daraltılmış bölge sistemini istemesine rağmen MHP'nin ise mevcut sistemin devamına sıcak baktığını belirtiyorlar. Kaynaklara göre, AK Parti ittifaklarda da baraj uygulamasını savunurken, MHP daha farklı bir sistem talep ediyor.
AK Parti'nin MHP'ye bu konuyu da aşacak bir sistem önermesinin beklendiğini söyleyen kaynaklar, iki partinin de seçim sistemi başta olmak üzere uzlaşmazlık olan konularda görüş ayrılıklarının giderileceğine inanıyor. Kaynaklara göre, ittifak içi baraj uygulamasının en fazla yüzde 2 olması yönünde bir eğilim öne çıktı. Ancak partilerin sayısı arttıkça oranın daha da yükselmesi gibi bir alternatif de gündeme geldi.
Daraltılmış seçim sisteminin temsiliyet açısından çok uygun olduğunu MHP ile bu konunun tartışılacağını kaydeden yetkililer, büyük illerde bölge sayısının artırılacağını, böylece adayların belli bölgelerde çalışacağını belirtiyorlar.

AKP demokratik temsil açısından barajın ve seçim sisteminin değiştirilmesi gerektiğini savunurken, bu yöntemle özellikle birinci partinin milletvekili sayısını artırmak gibi sonuçları ortaya çıkıyor. Barajın düşmesi durumunda yüzde 10 barajı aşma riski olan partilerin diğer kesimler tarafından desteklenerek hakettiğinden daha fazla oy almasının da önüne geçilebilecek.
Bugün medyada yer alan haberlere göre, Area Araştırma'nın son seçim anketinde AK Parti ve MHP'nin oy oranı yüzde 45.2 olarak görülürken, tek başına AK Parti'nin oyu ise yüzde 35.2 olarak görünüyor.

AKP'nin Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi veren bir yetkili, “Partide yapılan çalışmalarda barajın yüzde 5 ya da 7 olabileceği konusunda bir öneride mutabakat sağlandı. Bu aşamadan sonra kısa sürede MHP ile bir araya gelip taslak üzerinde çalışılması gerekiyor. Sanırım bir orta yol bulunacak ve yeni yasama döneminde TBMM'ye sevki mümkün olacak.” dedi.
İki partiden yetkililer, taslak üzerinde mutabakat sağlanması halinde düzenlemenin hızlı şekilde yeni yasama döneminde TBMM'ye sevk edilmesinin planlandığını söylüyorlar.

MHP'ye yakın bir kaynak da, MHP'nin oylarının düşüşte olduğu yönündeki iddia ve anketlerin gerçek dışı olduğunu belirterek, "Kaç seçimde anketlerin nasıl yönlendirici ve hatalı olduğunu gördük. Bu düzenlemeler bizim oylarımızı ya da milletvekili sayısını yükseltmek için yapılmıyor. Bizim bir seçmen kaybımız yok, dönem dönem inişler ve çıkışlar olsa da" diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.