Beyzade Haber

Hububat piyasasında gergin bekleyiş! 25 Nisan 2024

GÜNDEM

İç Anadolu bölgesinin bahar aylarında yağış almaması Hububat üreticilerini tedirgin etti. Kış aylarında kar örtüsünün olmayışı topraktaki su veririmliğini azalttı. Yağışlarında az olması Hububat piyasasını etkileyebilir.

Türkiye’de hububat ekiminde üretimin en büyük belirleyicisi Nisan ve Mayıs aylarında toprağa düşen yağış miktarı oluyor. Türkiye buğday ekilişinin yüzde 36’sının yapıldığı İç Anadolu Bölgesine yağışın az olmasından dolayı Hububat üreticilerinde tedirgin bekleyişi başlattı. Gelecek hafta ve sonraki dönemde yağacak yağmurlar Hububat üretimini yakından etkileyecek. 
Milliyette yer alan haberine göre, Hububat üretiminde yavaş yavaş hasat dönemine girerken yağışların az olması verimi düşürmesinden korkuluyor. Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarıyla hububat bitkileri bu yıl normale göre daha hızlı gelişti. Bu nedenle su ihtiyacı da arttı. Aşırı rüzgarlar ekinlerin üzerindeki nemi uçurması sezonun kötü sonuçlanmasına yol açabilir. 
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bu nedenle bitkinin su ihtiyacı ve su tüketiminin fazla olduğunu söyledi. Ekili kıraç alanlarda bu bir hafta 10 günlük sürecin oldukça kritik önemde olduğuna vurgu yapan Soylu, sahadaki gözlemlerine ilişkin şunları söyledi: 
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bitkinin gelişimini sahada araştırdığı mart ayı ‘fenolojik değerlendirmesine’ göre, nisan ve mayıs ayında alınacak yağış miktarının bitki gelişimini doğrudan etkileyeceğine dikkat çekildi. Ancak nisan ayı da bölgede bu zamana kadar yağışsız geçti. Bu nedenle hububatta olumlu seyrin bölgede sıkıntılı bir döneme girdiği öngörülüyor.
TMO değerlendirmesinde, çiftçilerin hububatta özlü sözü haline gelen bir ifadesine de yer verildi. “Mart yağmuru gümüş, nisan yağmuru altındır” sözüyle; bitkinin veriminde en önemli etken nisan yağışları olarak gösteriliyor. Ancak gelinen noktada bölge için tehlike çanları çalıyor. 
Hububat üretiminde sezonun verimsiz geçmesi istemsiz olarak hububat piyasasını yakından etkileyecek. Yeterli olmayan üretim serbest piyasada fiyat artışlarını doğrulabilir. 
“Kış ayları 4-5 derece ortalama sıcaklıkta geçti. Bitki kar örtüsüyle uykuya dalamadı yani sürekli büyüdü. Eğer bu aylarda yağış alsaydık bitkinin erken gelişimi faydalı olacaktı ancak sezon yağış olmadıkça bizi endişelendiriyor. Bazı tarlalarla kontrollerimizde zararı şimdiden görüyoruz. Toprağın mevcut nemini de birkaç gündür şiddetli esen lodos uçurdu. Bitkiler iyice strese girdi. Sulama imkanı olan tarlalarda ise çiftçiler uzun zamandır ve sürekli sulama yapıyor. Bu da ekstra büyük bir maliyet olarak karşımıza çıkacak.” 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.