Beyzade Haber

Kronik sorunlara çözüm bulunmalı

GÜNDEM

2021-2022 eğitim-öğretim yılı ilk yarısı sona erdi. Büyük sorunlarla başlayan eğitim ve öğretim sezonu sürecinde sorunlara bir çözüm üretilmezken, sorunlar da kronikleşti.

Büyük sorunlarla başlayan ve sorunlara çözüm bulunamayan 2021-2022 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı dün sona erdi. Eğitim ve öğretim sezonu boyunca sorunlar kronikleşirken, Eğitim-Bir-Sen sona eren sezonu yazılı bir açıklama ile değerlendirdi. Değerlendirmede sorunlara çözüm bulunması için çağrıda bulunulurken, “Öğretmenlik Meslek Kanunu” ile ilgili olarak da beklentilerin karşılanması talebinde bulunuldu.

Eğitim-Bir-Sen’den yapılan yazılı açıklamada, 2021-2022 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde kronik sorunlara çözüm üretilmeden ve okulların temizlik ve güvenlik personeli ihtiyacı giderilmeden sona erdiği ifade edildi. Salgın döneminde eğitim çalışanlarının gayretli çalışmaları ile sona eren ilk dönemde, her şeye rağmen eğitim ve öğretimden vazgeçilmemesinin doğru bir karar olduğunun altı çizildi.

“Öğretmenlik Meslek Kanunu”nun Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşme aşamasına gelindiği hatırlatılan açıklamada, atılan bazı olumlu, sorun çözmeye yönelik adım ile ilgili eğitim camiasının olumlu karşıladığı belirtilirken, Meclis’e sunulan hali ile beklentileri karşılamaktan uzak olduğunun altı çizildi. Kanunun öğretmenliği bütün boyutları ile ele alması gerektiği ifade edilen açıklamada, kanun ile öğretmenlik her açıdan yapılandırmalı, sadece kariyere hapsetmemeli, öğretmenlerin sosyal ve mali haklarını geliştirmelidir” ifadeleri yer aldı.

Eğitimcilere şiddet konusunda düzenlemelerin yapılması için çağrıda bulunulan açıklamada, eğitim çalışanlarına karşı şiddet veya tehdit kullanan kişilerin cezalandırılması ve yaralama olaylarında ise suçluların tutuklama suçlardan sayılması gerektiği kaydedildi. Yürütülen davalarda ise personelin talebi kapsamında Millî Eğitim Bakanlığının hukuki destekte bulunması gerektiği vurgulandı.

Sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin sonlandırılması gerektiği ifade edilen açıklamada, eğitimde verimli olunması için sözleşmeli istihdamın sonlandırılması ve ücretli öğretmenlikten vazgeçilmesi gerektiğinin altı çizildi. Öğretmen atamalarında mülakat sisteminin kaldırılması gerektiği ifade edilirken, ilave olarak istihdamda zorluk çekilen bölgelerde görev yapan eğitim çalışanlarına ilave teşviklerin verilmesi gerektiği kaydedildi. Öğretmenlerin yer değişikliği taleplerinin karşılanmaması sonucu doğan mağduriyetlerin de giderilmesi gerektiği vurgulandı. Ek gösterge ile ilgili yapılacak düzenlemenin ise tüm kamu görevlileri kapsayacak bir şekilde çıkarılması gerektiği ifade edildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.