Beyzade Haber

Sızdırılan Pentagon belgeleri: İçeriğinde neler var?

DÜNYA

21 yaşındaki bir askeri üs çalışanı olan Teixeira, Pentagon'a ait bazı gizli belgeleri sızdırdı ve sızdırılan belgeler, diğer ülkeler hakkında toplanan Amerikan istihbaratına dair bilgiler içeriyor.

ABD'ye ait gizli dosyaların bir askeri üs çalışanı tarafından Discord uygulamasındaki bir grupta yayımlandığı ortaya çıktı. Pentagon yetkililerinin doğruladığı belgeler arasında, Ukrayna'daki savaşın ayrıntılı bir resmini çizen ve Çin ile ilgili bilgiler içerenler yer alıyor.
Ayrıca, yayımlanan belgeler arasında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Rusya'nın çıkarlarını gözetmeye çok istekli olduğunu düşündüğüne dair belgeler de var. ABD'nin, Türkiye'nin arabuluculuk yaptığı tahıl koridoru anlaşması konusunda BM genel sekreterinin tutumunun, Rusya'yı Ukrayna'daki savaştan sorumlu tutma girişimlerini baltaladığına inandığı belirtiliyor.
Belgeler ayrıca, Çin teknolojisinin yayılması gibi küresel kaygılarına da ışık tutuyor. Ürdünlü yetkililer arasında Çinli teknoloji firması Huawei'nin 5G lansman planlarına ilişkin tartışmaları detaylandıran üç belge de yayımlandı. Lansmandan sorumlu Ürdün Veliaht Prensi Hüseyin'in, Huawei'yi planın dışında tutmaları halinde Çin'den misilleme yapılmasından endişe duyduğu belirtiliyor.
Bu belgelerin yayımlanması, ABD'nin ulusal güvenliğini tehlikeye sokabilecek bilgilerin nasıl kolayca yayılabileceğini gösteriyor. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Guterres'in tutumu ve Çin teknolojisinin küresel yayılımı hakkında endişeler, uluslararası ilişkilerdeki gerilimi artırabilir.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.