Beyzade Haber

TRT’de neler oluyor? Teşkilat dizisi İsrail'e satıldı!

GÜNDEM

Milliyet Gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu, TRT'deki son gelişmeleri kaleme aldı.

TRT'de ekrana gelen ve yüksek reyting alan Teşkilat dizisinin İsrail'e satıldığını yazan Ali Eyüboğlu, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'in özel sohbetteki açıklamalarına da yer verdi.
Ali Eyüboğlu'nun yazısının bir bölümü şöyle:
"Reyting raporlarına göre bu yayın döneminin en başarılı kanalı ‘Uyanış Büyük Selçuklu’, ‘Gönül Dağı’, ‘Masumlar Apartmanı’ ve ‘Teşkilat’ dizilerinin birinci yaptığı TRT 1. Yıllardır özel kanalların tekelinde olan dizilerle gün birincisi unvanını TRT nasıl oldu da yeniden kazandı?
Bir grup basın mensubuyla birlikte TRT’nin davetlisi olarak gittiğimiz Bakü’de Türkiye’nin Galler’e 2-0 yenildiği maçtan önce Genel Müdür İbrahim Eren’den aldık bu sorunun yanıtını. Eren, sadece TRT 1’in dizilerinin reyting başarısını anlatmadı. Eren, en çok sorulanları yanıtlayınca yazılacak çok malzeme çıktı ortaya. Eren’in TRT’ye dair anlattıklarından ilk bölümünü bugün, ikinci bölümünü de yarın yazacağım.
Her dönemki gibi İbrahim Eren’in zamanında da TRT hakkında en çok konuşulanlardan biri kadro şişkinliği. Eren, Genel Müdürlüğe başladığında 10 bin olan personel sayısını emekli olanlara teşvik primi vererek 8 bine indirdiklerini söyledi. Eren, “18 TV kanalı, altısı ulusal 16 radyosu olan bir kamu yayıncısı için çok değil bu sayı” dedi. Kamu yayıncısı TRT’nin yayın alanı Türkiye ile sınırlı değil. Siyasi iradenin verdiği karar doğrultusunda TRT; Arapça, Rusça ve Çince gibi dillerdeki yayınlarla hedeflenen coğrafyalara Türk kültürünü tanıtmak ve TRT World ile Türkiye’yi dünyaya doğru anlatmak gibi bir misyon üstlendi.
Bu kanallarla istenen başarı sağlanınca TRT yönetimi hedef büyüttü. Eren ve ekibi, TRT’yi alanında global bir oyuncu yapmak için bir dizi proje geliştirdi. Türk istihbarat ajanlarının yurt dışında yaptığı operasyonları anlatan ‘Teşkilat’ dizisini İsrail’e satmak bu misyonun bir parçası değildi, ama o da oldu.
TRT logolu yayın ağlarına yakında yenileri de katılacak. Eren, bunları şöyle açıkladı: “TRT 1 aldığı reyting ve reklamlarla kendini finanse eder hale geldi. TRT Haber, 32 aydır ‘Tüm Kişiler’de reyting birincisi. TRT World, beş yılda hedeflediğimiz yerin üstünde. TRT Çocuk ve TRT Belgesel alanlarında rakipsiz. TRT 2 bir boşluğu doldurdu. TRT olarak ulaşamadığımız YouTube ve platformları izleyen 14-24 yaş grubu var. Bu kitleye ulaşmak için TRT 0’ı açıyoruz, ama bu televizyon değil, YouTube kanalı. Kanalın yüzde 10-15’ini mevcut YouTube fenomenlerinin yapacakları programlar, yüzde 85-90’ını o grubun ilgisini çekecek konular oluşturacak.
Tüm programlarımızın olduğu ‘TRT İzle’nin yanı sıra bedava indirilen, Spotify, fizzy gibi içinde TRT arşivindeki müzikler, radyo tiyatrosu, kitapların olduğu ‘TRT Dinle’yi açtık. Konsollar ve cep telefonlarıyla oynanan oyun işine girdik, ama kamusal fayda sağlayan oyunlar bunlar.
Yakında ‘Diriliş Ertuğrul’dan etkilenen ‘Alp’ oyunu piyasada olacak.”
Hadise’nin ‘Eurovision’ serüvenine dair olanları yazdıktan ve anlattıktan sonra gelen yorumlar üzerine İbrahim Eren’e sordum:
Katıldığımız yıllarda “Eurovision’ mu kaldı?” eleştirileri vardı, TRT yarışmadan çekilince bu sefer “Türkiye niye yok?” denmeye başladı. Ne olacak bu ‘Eurovision’ sorunsalı? TRT Genel Müdürü’nden bu soruya ‘Eurovision’ fanlarını heyecanlandıracak bir yanıt geldi: “TRT’nin bu konuda geçmişte aldığı bir karar var; ‘Puanlama sistemi değişmeden katılmayacağız’ diye. Yönetim Kurulu’muz da hâlâ aynı kararda devam ediyor, ama bu arada ‘Eurovision’la da görüşüyoruz. Çok iyi biri geldi ‘Eurovision’un başına Kuzey Avrupa’dan. Bence bu sene çok başarılıydı. Uzun zaman sonra güzel bir yarışma yaptılar. Yeni gelenle bizim arkadaşlar görüşmeye başladı. Ne olur bilemem?”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.