Beyzade Haber

Yargıtay Başkanı Akarca: "İyi işleyen hukuk devletin teminatı"

GÜNDEM

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca önemli açıklamalarda bulundu. Akarca: "İyi işleyen hukuk devletin teminatı" dedi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, 10. Yılında Türk Borçlar Kanunu Çalıştayı’nda konuştu. Akarca, “Yargı sisteminin temeli hepimizce malum olduğu üzere liyakatli hâkim ve cumhuriyet savcılarıdır. Liyakat sistemi, mesleğe kabul, atama süreçlerinin şeffaflığının sağlanması suretiyle hem gerçek hem de görünür olmalıdır” dedi.

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, iyi işleyen bir hukuk sisteminin barışın, özgürlüklerin ve devletin teminatı olduğunu ve yargı reformlarının yedinci paketinin yapılan çalışmaların ardından yakın zamanda Meclis’e geleceğini belirterek, “İyi işleyen bir hukuk sistemi için yasama ve yargı ne kadar önemliyse öğreti de o kadar önemlidir. Zengin içerikli ve kaliteli bilimsel görüşler ile yargı uygulamasının etkileşimi ve uyumu, iyi işleyen bir hukuk sisteminin olmazsa olmaz koşuludur” ifadelerini kullandı.

Yargı sisteminde liyakatin önemine değinen Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca şöyle konuştu: “Veciz şekilde ifade edildiği üzere ‘iyi bir hâkimi daha iyi bir hâkim yapabilirsiniz ancak kötü bir hâkimi iyi bir hâkim yapamazsınız’. Bu nedenle mesleğe alınan kişinin niteliği yargı sisteminin başarısı için bir ön koşuldur. Tayin, terfi, atama ve yüksek terfi mahkeme atama seçimlerinde de liyakat sistemi esas olmalıdır. Ülkemizin yargı yönetimi ve adli kalite konusunda alması gereken daha çok mesafe olduğunu da belirtmek isterim.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.