Beyzade Haber

Yatak yarası olmaması için ne yapılmalı?

SAĞLIK

Yatak yarası, bası taraşı olarak da bilinmektedir. Uzun süreli yatalak olma durumundaki kişilerde sık sık meydana gelen yatak yaraları, kişinin sürekli aynı pozisyonda kalmasına bağlı olarak gelişir.

Kişinin uzun süre yatağa bağımlı olması ya da sabit bir yere bağımlı olması, cilt ve deri alı dokularında yaraların meydana gelmesine neden olur. Uzun süre aynı pozisyonda kalınması ise cilt üzerinde bir baskı meydana gelir ve bu durumda yatak yarası ya da bası yarası adı verilen sağlık sorunu ortaya çıkar.Özellikle kemik çıkıntılarının bulunduğu bölgelerde meydana gelen yatak yaraları, çıkıntıların deriye basınç uygulamasından dolayı oluşur. Bazı durumlarda meydana gelen yaralar enfeksiyon kapar ve bu durum iyileşme sürecini geciktirir.
Yatak yarasının en önemli nedeni basınçtır. Özellikle yatalak hastalarda meydana gelen bu durum, kişini sürekli aynı pozisyonda yatmasına bağlı olarak gelişir. Dokular aynı pozisyonda yatılmasından dolayı basınç altında kalır ve hastada yaraların meydana gelmesine neden olur. Yatağa bağımlı olan kişilerde bu sağlık sorunu meydana gelebildiği gibi tekerlekli sandalyeye bağımlı olan kişilerde de yatak yarası oluşumları meydana gelir.
Yatak yarası genel olarak yavaş yavaş ilerler. Ancak bazı durumlarda iki saat bile yatak yarasının oluşması için yeterlidir. Böyle bir süreçte kişide meydana gelen bası engellenmez ise kısa sürede yatak yarası kendini gösterir ve oldukça hızlı bir şekilde ilerleyerek, ciddi boyutlara ulaşır.
Genel olarak bakıldığında yatağa bağımlı olan kişilerin özellikle sırt bölgesinde yatak yarası olduğu görülür. Sırt üstü pozisyonda uzun süre yatan bu kişilerin kürek kemiklerinin üzerinde, dirsek bölgelerinde, kalça ve kuyruk sokumunda yatak yarası meydana gelebilir.
Yan pozisyonda yatan hastalarda ise kulak, diz, kalça ve ayak bileklerinde yatak yarası olmaktadır. Yatak yarası dört farklı evreden meydana gelir. Gerekli önlemler alınmadığı taktirde kişilerin ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalması kaçınılmaz olur.
Dört farklı evreden meydana gelen yatak yarası, belli etmenlere göre evrelere ayrılır. Bu etmenler şu şekilde sıralanabilir;
Oldukça ciddi sağlık sorularına neden olabilen yatak yaralarının önlenmesi mümkündür. Bunun için alınması gereken önlemler ve dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.