Beyzade Haber

YÖK’ten AB’ye gideceklere diploma bileti

GÜNDEM

Son dönemlerde ekonomik kriz ve dolar kurundaki dalgalanmalardan dolayı yaşanan ve sık sık gündeme gelen nitelikli iş gücünün ve gençlerin yurtdışına göçü özel sektörü endişelendiriyor.

Son dönemde yaşanan ekonomik kriz ortamı etkisiyle birçok meslek grubunda yurtdışına göç hızlanırken, YÖK tarafından yapılan yeni duyuru ise dikkat çekti. Nitelikli iş gücünün son dönemde sürekli yurt dışına gitmesinin önüne geçilmek için uygulamalar beklenirken YÖK tarafından 129 bölümden mezun olanların AB’ye daha kolay gidebilmesinin önünü açması ise tepki çekti.

Türkiye’de 129 lisans programının Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) veri tabanına yerleştirilmesi ile mezun olduktan sonra diplomalarında hem TYÇ hem de Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logolarının yer alması hakkını kazandığı duyuruldu. Belirlenen 129 lisans programından mezun olan öğrencilerin yurt dışında diplomaları daha hızlı tanınacak, istihdam edilme imkânı artacak, yatay ve dikey öğrenci hareketliliğinde kolaylık sağlanacak. Bu durumda son zamanların gündemi olan yurtdışına göçün önü açılmış oldu. YÖK tarafından duyurulan Türkiye’de 39 üniversiteden 129 lisans programının Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) veri tabanına yerleştirilmesi kararı ile bu programlar diplomalarında TYÇ ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) logosunu kullanmaya hak kazandı. Kazanılan bu hak ile 129 lisans programından mezun olarak diploma alan öğrencilerin, yurtdışında mesleklerini icra etmelerinin ve Avrupa’da istihdam olmalarını sağlayacak. Fakat zaten pandemi ile birlikte yaşanan ekonomik kriz ortamında gençlerin yurtdışına göçünde artış gündemde iken bu düzenleme ile “YÖK yurtdışına göçün önünü açtı” yorumlarına neden oldu.

Pandemi ile birlikte gündeme sık sık gelen sağlık çalışanlarının yurtdışına göçünde Türk Tabipler Birliği verilerine göre 2021 yılının ilk dokuz ayında bin 111 doktor yurtdışına göç ederken, 18 ayda 8 binin üzerinde hekim istifa etti. Bu veriler ortada iken YÖK tarafından açıklanan TYÇ’ye eklenen 129 lisans programının 24’ünün tıp fakültesi olması dikkat çekti. Zaten pandemi ile birlikte sağlık çalışanlarının göç ve istifaları gündemde iken bu kararın alınması tepkilere neden oldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.