21.01.2021, 16:48 75

“BAYRAK DEĞİŞİMİNDE” SIRADAKİ İSİM JOE BİDEN

ABD’de yeni başkan seçimi tamamlandı. 46. Amerikan Başkanı Joe Biden çalkantılı süreçten sonra en sonunda görevi devraldı.

45 yıldır seçilmiş, çeşitli görevlerde bulunan Amerika Birleşik Devletleri’nin “çiçeği burnunda” başkanı Joe Biden’in hangi konularda ne tür politikalar üreteceğinden çok, Ortadoğu politikası ayrı önem arz ediyor. Zira Biden başkanlık koltuğundan çok, Ortadoğu sıcaklığını bilen çok marifetli(!) bir isim. Pek çok olayın perde arkasında kendisi var.

Amerika’da son bir-iki yıldır siyahi vatandaşlara yönelik yaşanan devlet terörünün yansıması olarak halk galeyana gelmişti. Patlayacak yer arıyordu. Bunun bir nevi öfke patlaması olarak ve eski Başkan Donald Trump’ın da çılgınlığıyla yaşanan olaylar fazla sürmez, kısa sürede her şey normale döner. Çünkü Amerika’nın genlerinde iç karışıklıklardan çok, dış karışıklar vardır.

 Bu dönem yeni Başkanın önünde bekleyen çok sayıda dosya olsa da asıl olan Müslüman ülkeler, Ortadoğu ve İran politikasıdır.

İsrail’le ilişkilerinin nasıl olacağının önemi yok. Çünkü o sorunun cevabı banko belli. Yeni Başkan Biden, Ortadoğu’nun sıcaklığını iyi bilen, dinamiklerine yön(!) veren, Irak ve Suriye’yi karış karış gezen, tüm ayrılıkçı Kürt milis gruplarla bağlantıları olan bir isim olduğunu unutmamak gerekir.   

BİDEN’IN ORTADOĞU GEÇMİŞİ

Ortadoğu ve Kuzey Irak bölgesiyle 20 yılı aşkın süredir dostluğu olan, Mesut Barzani ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’yle sıcak temaslarını hiç yitirmeyen Biden ekibinin de bunlarla temasta olan kişilerden oluşması tesadüf olmasa gerek.

Basına yansıdığı kadarıyla İsrail’le ilişkiler için de şahin kanattan isimlerin seçilmesi öyle rastgele iş yapılmadığını hatta sinsi planların devam ettiğini gösteriyor.

Sadece bunlar değil, ülkemizi uluslararası arenada büyük sıkıntıya sokacak sözde Ermeni soykırımında da Türkiye’ye karşı olan isimler kadroda yer alıyor.  Diğer isimler de Obama döneminde ve öncesinde Biden ile çalışan isimlerden oluşuyor. Yani hepsi tanıdık bildik(!) isimler.

Biraz geriye gidecek olursak; 2002’de Erbil’e giderek “Burası Avrupa’nın Polonya’sı” diyen de, “Irak Kürdistanın’ın en büyük dostu ABD’dir” diyen de Biden’dır. George Bush’un Irak işgaline destek veren isimlerin başında da yine Biden gelir.

  Obama döneminde 2010-2012 yıllarında toplamda 24 kez Irak ziyareti gerçekleştiren, Irak ayrılıkçı Kürtleriyle yakın ilişkileri olan ve IŞİD sonrası Suriye Kürtleriyle de münasebetlerini derinleştiren Biden’ın Ortadoğu planı ne yeni olacak ne de yeniden dizayn edilecek. Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) için görevde bulunduğu tüm zamanlarda en güçlü şekilde çalışan isimlerin başında gelen Biden şimdi görevine farklı kimlikle devam edecek. 

ESKİ POLİTİKALARIN YENİ BAŞKANI

 Biden da Amerika’nın değişmeyen politik hedeflerine uyum sağlayacak, Müslüman kanı dökmeye azimli. Kendileri kurup, büyütüp, besledikleri silahlı terör örgütü gruplarına desteklerini sürdürecek. Ve tabi İsrail’in Trump dönemindeki yükselişini daha ileriye taşıyarak Ortadoğu’ya yön vermeye devam edecek.

Bu noktada Türkiye olarak akıllı-şuurlu tavır ortaya koymalı, Obama-Trump döneminde yapılan hatalardan kaçınılmalıdır. Karşımızda “YENİ” bir başkan olmadığını iyi bilmemiz gerekir. ABD çıkarları için “yeni” bir yol yoktur, sadece “bayrak değişimi” vardır.

Son tahlilde; ABD çıkarlarına uymayan yani İsrail çıkarlarına uymayan hiç kimse ABD başkanı olamaz.

Beklentileri büyütmeye gerek yok. Ne Obama ne de Trump Amerika’nın planlarını değiştirmediği gibi Biden’ın da değiştirmesini beklemek hayalcilik olur.

Olsa olsa “yumuşak atın tekmesi sert olur!”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı