23.05.2020, 11:17 247

Bayram

Bayram en çok gurbette olanın yüreğine dokunur. Vuslat ikliminde, hasreti yudumlamak gibidir, gurbetçi için bayram.

Lakin değil mi ki gurbet, insanın anlaşılmadığı yerin adıdır, o dem yeryüzü zaten baştan aşağı gurbettir insana. Bayram her vicdan sahibi için nispeten dokunaklıdır.

Evinin içinde gurbeti yaşar kimileri veya kimileyin kendi öz yurdunda gariptir onlar. Madem ki hakiki saadet ötelerde, öyleyse sormak lazım : Gam ne?  Dert ne?  Tasa ne?

Bayram bir cennet provası gibidir. Kelimenin kökünde saklı manası. Fars dilinde paδrām ; ram olmak yani yeniden sükûn, barış ve mutluluk ruhunun yaşandığı zaman dilimi anlamına gelir.

Arap dilinde ise bu kutlu zaman dilimine “iyd el fitr” denir. Arap lisanında “iyd”  kelimesi üç köke nispet edilir. Birincisi “yevmül miad” formunda kullanıldığı gibi, yeniden yaradılış veya yeniden hayat bulma anlamına gelir. İkincisi ise el aide yani af, merhamet ve şefkat gibi anlamlara gelirken  üçüncü anlamı adet ve gelenek manasındadır.

“Fıtr “ kavramı ise f-t-r  kökünden, bir şeyin içindeki potansiyelin ortaya çıkması demektir. Fıtrat, Allah’ın insana koymuş olduğu İlahi formattır. İşte Ramazanda oruç tutan insanın hilal görüldükten sonra artık  içindeki şefkat, merhamet, empati, sevgi, vicdan , iç muhasebe ve aşk gibi potansiyelleri iyice ortaya çıkar ve böylece o insan hilkat kardeşlerine yardım elini uzatmaya başlar.

Bu hikmete binaen sadaka-i fitr verir ve artık yılın diğer aylarında aynı halet-i ruhiyeyi muhafaza etmeye çalışır. İşte böylece o insan, hakiki anlamda ram olur, sürura erer ve böylelikle merhamet, meveddet, muhabbet ve şefkat gibi duygular, o kişinin yüreğinde iktidar olur.

Bayram yani hakiki sevinç ve mutluluk, insanın fıtratını bulması ve keşfetmesi ile mümkün olur. Dolayısıyla kendisini bilen Rabbini bilir ve Rabbini bilen hakiki saadeti bulur.

İnsanın kendisini bilmesi, haddini ve kadrini bilmesi ile mümkündür. Tevhidi olarak “La ilahe” kişiye Allahtan başkasına kul olma ! diyerek insana kadrini hatırlatırken “ İllaAllah” vurgusu ile haddini hatırlatır. Dolayısıyla haddini ve kadrini bilerek, Allaha hakiki kul olan için hayat, zindan olmaktan çıkar bayram olur.

Öyleyse ümmet olarak hakiki bayramımız, mübeddel olandan, münezzel olana doğru yapacağımız hicretle mümkün olacaktır. Zira Ramazan, bizi manevi terbiyeden geçiren ve yürek hicretine teşvik eden kutlu bir zaman dilimidir.

Vahyin sebebi olan Ramazan’ın bizleri şirkten, zulümden, küfürden, bid’atten, haramdan, tuğyandan , fısktan, fücurdan, münkerden, fesadtan, israftan, nifaktan, cehaletten, tefrikadan, esaretten ve hülasa batıl olanların cümlesinden tevhide, adalete, hakka, dost doğru olana, helale, salihata, erdeme, ihsana, sulha, takvaya, infaka, aklın ve ilmin yoluna, vahdete ve birliğe, hidayete ve İlahi bir armağan olan hürriyete ve vahyin tasdik ettiği hak olan değerlerin cümlesine hicret edebilme gücü ve kudreti kazandırmış olması umuduyla hayırlı bayramlar dilerim. Hayatımız Ramazan ahiretimiz bayram olsun duasıyla..

selam ve dua ile

Yorumlar (1)
Erdem Esentürk 4 yıl önce
EyvAllah kardeşim...
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı