17.06.2020, 03:52 109

Cemil Meriç Üzerine

 Cemil Meriç Üzerine

Cemil Meriç, Anadaolu’da doğan fikir güneşi..

Okuma aşkının doruk noktaya çıktığı isim.

Kendi ifadesiyle, Türk irfanının münzevi ve mütecessis fikir işçisi.

Batı tefekkürünün coğrafyasına hakim Anadolu aşığı bir Türk münevveri. Kendi değerlerine Fransızlaşmamış bir Fransızca uzmanı...

Ondaki okuma aşkı dillere destan. O Yakup, hakikat ise Yusuf adeta. Okuma sevdası ile gözlerini kaybeden bir fikir dağı Cemil Meriç. Gözlerini kaybediyor ama gönül gözleri açılıyor Necip Fazıl'ın deyimiyle. Hasret kaldığı Yusufu, gönül gözleriyle buluyor. Hakikati buluyor o sonunda.

Gözlerini kaybediyor ama okutmaya devam ediyor kızı Ümit Meriç vesilesi ile. Kızı okuyor, o dinliyor ve daha iyi anlıyor. Gözüyle okuyamadığı bir çok şeyi, kulağıyla okuyabilceğinin farkına varıyor.

Cemil Meriç, Türkiye entellektüellerini fikirleriyle emziren bir tefekkür annesi adeta. Her düşünceden insanın istifade edebileceği bir isim. Tarafsız değil, hakikatin amansız müdafii, ama ideolojik değil.

İdeolojiler, kinlere takılmış  birer maske ona göre. Nefretin ve öfkenin değil aklın ve idrakin adı, Cemil Meriç.

O, ideoloji adamı değil düşünce adamı, ama tarafsız değil. Zira tarafsız olmak şahsiyetsizlik ona göre. O masumun ve haklının yanında her daim...

Saint Simonu ilk kaleme alan ama İbni Halduna meftun, sosyalizmle yola çıkan ama doğu irfanının da gücününün farkına varan, bir derin düşünce okyanusu Cemil Meriç...

Kelimelerin ve kavramların idam ile yargılandığı ve yerine köksüz ve nesebi gayri sahih bir dil dikte edildiği bir dönemde ''Kamusa uzanan el namusa uzanan eldir'' diyerek Sütçü imamın Türk kadını için yaptığını , Türk dili için yapan bir münevver o ..

Cemil Meriç, bir güneş, ceketimizin astarı içinde kaybettiğimiz.Nesiller onu tanımalı ve onu okumalı. O maalesef tanınmıyor. Zira böyle bir ihtiyaç yok, insanımızda.

Cemil Meriç, bize Allah `ın ilk emrinin nasıl yapılmasI gerektiğini öğreten kişi. Okumak nasıl olurmuş ondan öğreniyoruz sanki.

Hani bir naat okursunuz, resul sevgisi böyle olurmuş dersiniz.. Hani huşu içinde namaz kılan bir kulu görürsünüz, namaz böyle kılınırmış dersiniz.. Cemil Meriç’i okuyunca da, işte kitap okumak bu olsa gerek deriz adeta...

Okumaya başlamak için evvela, okuyanları okumak lazım belkide..

13 Haziran 1987'de bir sessiz gemi ile aramızdan ayrılan büyük mütefekkir Cemil Meriç'e selam olsun..

Selam ve dua ile

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı