11.06.2020, 14:25 44

DİYETTE ''DETOKS''UN YERİ

Detoks Nedir?

Detoks kelimesi, zehirli maddelerin vücuttan temizlenmesini ifade eder. Detoks hızlı kilo verme programı, ciddi enerji sınırlaması ya da sıvı beslenme uygulaması değildir. Bu amaçla uygulanan kısa süreli ciddi enerji kısıtlamaları ya da sıvı beslenme programları kişinin su ve kas kaybetmesine neden olmakta, vücutta hormonal ve moleküler olarak stres yaratmaktadır. Bu etkiler nedeniyle detoks bitiminde, bireylerde normal tüketim miktarının arttığı ve hızlı kilo kazanımının olduğu görülmektedir. Yani beslenme ve yaşam şeklimizi en az toksine maruz kalacak şekilde kalıcı olarak değiştirip, hücre ve organlarımızın detoksifikasyon kapasitesini artıracak besinlerden faydalanarak bir hayat sürmemiz gerekmektedir.

Detoks Programları Nasıl Olmalı?

Yaşam boyu toksinlere daha az maruz kalmaya çalışıp, vücudumuza detoksifikasyon yolunda yardım edecek besinlerin tüketimini artırmak en doğru detoks yoludur. Ancak kısa süreli detoks programlar da zaman zaman (kişiye göre) uygulanabilir. Örneğin oruç detoks etkisi sağlar. Tüm inançlarda ruh ve beden temizliği olarak oruç/açlık bulunmaktadır. (Tabi burada Ramazan ayında yaptığımız gibi çok çeşit içeren sofralar kurulması ve birkaç saat içinde yüksek miktarda besin alımı şeklinde geçirilen oruçtan bahsetmiyoruz.)

Herkesin uygulayabileceği türden detoks programları elbette vardır; ancak popüler kültürde ne yazık ki detoks ve şok diyet kavramı karıştırılmıştır. Bu sebeple detoks adı altında pek çok yanlış bilgi ve uygulama bulunmaktadır. Farklı amaçlar için farklı detoks uygulamaları bulunmaktadır. Bu nedenle detoks programları da tıpkı diyetler gibi, diyetisyen tarafından, amaca yönelik ve kişiye özel hazırlanmalıdır.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:15
Güneş 05:43
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:30
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı