Zelenskiy: Ukrayna'nın 55 milyar dolara ihtiyacı var

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Ukrayna Başbakanı Denis Şmıgal, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileriyle gerçekleştirdiği video konferans toplantısına katıldı.

DÜNYA 13.10.2022, 02:40 13.10.2022, 14:31
3
Zelenskiy: Ukrayna'nın 55 milyar dolara ihtiyacı var

Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Ukrayna hükümeti, Ukrayna'ya yönelik desteği görüşmek üzere bazı ülkelerin de temsil edildiği bakanlar düzeyinde ikinci yuvarlak masa toplantısını düzenledi.
Toplantında konuşma yapan Zelenskiy, Rusya'nın saldırılarının Ukrayna'nın altyapısına zarar verdiğini anlattı.
Ukrayna'ya yönelik yardımların önemini vurgulayan Zelenskiy, "Ukrayna ne kadar çok yardım alırsa, Rusya'nın savaşını o kadar çabuk bitiririz ve böylesine acımasız bir savaşın diğer ülkelere yayılmayacağını o kadar çabuk ve güvenilir bir şekilde garanti ederiz" dedi.
Zelenskiy, Ukrayna'nın gelecek yılki tahmini bütçe açığını kapatmak için 38 milyar dolara ve altyapısını yeniden inşa etmek için 17 milyar dolara ihtiyacı olduğunu bildirdi.

Toplantıda konuşma yapan IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Ukrayna'nın 2023'te büyük finansman ihtiyacının olmaya devam edeceğini söyledi.
Georgieva, savaş sürdüğü müddetçe dış finansman ihtiyacının büyük olmaya devam edeceğini vurguladı.
Ukrayna'nın finansman ihtiyacının 2023'te ayda 3-4 milyar dolar civarında olacağını tahmin ettiklerini kaydeden Georgieva, 2022'de Ukrayna için 35 milyar dolarlık hibe ve kredi finansmanının taahhüt edildiğini aktardı.

Video konferans toplantısında ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Ukrayna'ya yönelik bağışların sürmesi gerektiğini dile getirdi.
Yellen, ABD Kongresinin kısa süre önce Ukrayna için 4,5 milyar dolarlık bir hibe yardımını daha onayladığını anımsattı.
Söz konusu yardımın gelecek haftalarda ödemesinin başlayacağını bildiren Yellen, ABD'nin daha önce de Ukrayna'ya 8,5 milyar dolarlık hibe yardımı yaptığını söyledi.
Tüm bağışçıların Ukrayna'nın ihtiyaçlarını karşılama çabalarını memnuniyetle karşıladıklarını belirten Yellen, ancak ödemelerin ölçeğinin, öngörülebilirliğinin ve hibe bileşenlerinin iyileştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Yellen, "Rusya'nın utanç verici eylemleri devam ederken, ortak çabalarımızı sürdürmeli ve Ukrayna'nın 2023'teki ihtiyaçlarını planlamaya başlamalıyız" dedi.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass da Ukrayna'nın toparlanma ve yeniden yapılanma ihtiyaçlarının çok büyük olduğunu ve büyümeye devam ettiğini duyurdu.
Ukrayna'nın temel askeri olmayan bütçe finansman ihtiyaçlarının büyük olduğuna işaret eden Malpass, ülkenin sürekli dış finansman desteğine ihtiyaç duyduğunu aktardı.
Malpass, savaş başladığından bu yana Dünya Bankası Grubu'nun ABD, İngiltere, Avrupa ülkeleri ve Japonya'dan gelen hibeler, garantiler ve bağlantılı finansmanlar dahil olmak üzere 13 milyar dolarlık acil durum finansmanını seferber ettiğini anımsatarak bunun yaklaşık 11 milyar dolarının ödendiğini kaydetti.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı