Enflasyon ile tavan zam oranları yükselebilir

Geçen sene MEB tarafından özel okullara ilişkin tavan zam kararıyla birlikte getirilen yüzde 36’lık tavan zam sınırı, açıklanan enflasyon rakamlarının yükselmeye devam etmesi ile artmaya devam ediyor.

EĞİTİM 04.10.2022, 06:20 04.10.2022, 10:51
10
Enflasyon ile tavan zam oranları yükselebilir

Geçen sene Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okullara ilişkin tavan zam kararı ile birlikte getirilen yüzde 36’lık tavan zam sınırı, açıklanan enflasyon rakamlarının yükselmeye devam etmesi ile artmaya devam ediyor. Özel Okul Velileri Platformu Başkanı Özgür Özkan, yaptığı hesaplamayla enflasyonun bu oranlarda devam etmesi halinde gelecek sene tavan zam oranının yüzde 92 olabileceğine dikkat çekti.
* Geçen yıl Milli Eğitim Bakanlığı, alınan karar ile özel okulların fiyatlarına yapacağı zam oranlarına ilişkin değişikliği yürürlüğe sokmuştu. Uygulama ile 2022-2023 eğitim-öğretim yılı için eğitim ücretlerine yapılabilecek tavan zam oranı yüzde 36 olarak belirlenmişti. Zam oranlarının hesaplanmasını sağlayan formülde yıllık enflasyonun ortalamasının alındığına dikkat çeken Özel Okul Velileri Platformu Başkanı Özgür Özkan, dün açıklanan enflasyon verilerinin benzer şekilde devam etmesi halinde önümüzdeki yıl özel okullarda zam oranının yüzde 92’yi bulabileceğine dikkat çekti.

MEB’e gelen şikâyetler ve enflasyondaki artışlar ile birlikte özel okul fiyatlarında yapılacak zam hesabına ilişkin formülün değiştirildiğine dikkat çeken Özkan, açıklanan enflasyon verilerinin bu şekilde devam etmesinin velileri zor duruma sokacağını belirterek, “Açıklanan enflasyon rakamlarına göre 12 aylık ortalamalarda TÜFE yüzde 59,91 ve Yİ-ÜFE ise yüzde 114,02 olarak gerçekleşti. Bu oranlara göre hesaplandığında önümüzdeki yılın özel okul tavan zam ücretleri yüzde 92 çıkıyor. Buna bir de özel okulların yönetmeliği ihlal ederek velileri kayıt koşulu olarak zorunlu tuttuğu ek hizmetlerde yapacakları artışı da ekleyince önümüzdeki yıl özel okul ücretlerini ödeyebilmek veliler için imkânsız hale gelecek” dedi.

Tavan zam oranının yüzde 92 olma ihtimalinin yanı sıra özel okulların yan hizmetler üzerinden de yapacağı fahiş zam oranlarının bu seneye kıyasla çok ciddi oranda artış olabileceğine dikkat çeken Özkan, “Tavan zam yüzde 92 olursa okullar ek hizmetlere de en az yüzde 100-150 artış yapacağından velilerin ödemek zorunda kalacakları rakam bu yılın yüzde 150 kadar üstünde olacak. Bu yıl eğitim ve ek hizmetler dâhil 50 bine kayıt yaptıran bir veli seneye 125 bin, 100 bine kayıt yaptıran bir veli 250 bin TL’ye yakın ücret ödemek durumunda kalabilir” dedi.

Uygulanan formülden kaynaklı olarak ortaya çıkan zam oranlarının velilerin maaş artışlarından fazla olduğunun altını çizen Özkan, formülde değişikliğe gidilmesi için çağrıda bulunarak, “Tavan zam belirlenirken mutlaka yıllık ortalama TÜFE baz alınmalıdır. Özel kurumların ek hizmetler konusunu yönetmeliğe aykırı olarak zorunlu tutmasının önüne geçilmelidir. Bazı okullar ek hizmetleri hem zorunlu olarak dayatıyor, hem de nasıl olsa zorunlu olarak ödeyecekler diye ek hizmetlere alabildiğine yüksek oranda zam yapıyorlar. Velilerin özel okulların insafına terk edilmemesi ve bu suiistimalin derhal engellenmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı