2024'te otomobillerde zorunlu olacak!

AB’nin kararına göre, otomobillere kara kutu teknolojisi ve hız sınırlama sistemi zorunlu olacak. 2024'te otomobillerde zorunlu olacak.

EKONOMİ 06.08.2022, 10:40 06.08.2022, 17:14
9
2024'te otomobillerde zorunlu olacak!

AB’nin kararına göre, otomobillere kara kutu teknolojisi ve hız sınırlama sistemi zorunlu olacak. Bu yıl itibarıyla piyasaya sürülen otomobiller için gerekli görülen bu özellikler, Temmuz 2024’te zorunlu hale gelecek.
Oksijen Gazetesi'nde yer alan otomobil yazarı Mete Tansu, Avrupa'nın 2035'ten itibaren yeni fosil yakıtlı araçları yasaklamasından sonra bu kez de araçlara hız sınırlayıcısı getireceğini yazdı.
Tansu’nun yazısının devamı şöyle:

"Gelelim yeni düzenlemenin içeriğine… Uçaklardan bildiğimiz kara kutu esasında E-Call sisteminin daha geliştirilmiş versiyonu. Kara kutu aracın hızı, motor devri, fren ve gaz pedalı girişleri, çarpmanın şiddeti, yolcuların trafik kazası geçirip geçirmediği gibi verileri kaydedecek. Bu bilgiler olası kaza halinde kolluk kuvvetlerine aktarılacak. Arızalardan trafik kazalarına kadar yaşanacak gelişmeler kara kutu sayesinde aydınlanacak. Akıllı Hız Yardımı (ISA) sistemi ise navigasyon veya trafik işareti tanıma sistemi tarafından gönderilen verileri analiz ederek hız sınırını belirliyor. Trafik kurallarında belirtilen hız sınırı aşılırsa, sürücüye uyarı gönderiyor.
Sürücülerin hızını anlık olarak takip eden teknoloji 4 farklı şekilde uyarıyor: Görsel veya sesli uyarı, direksiyon simidinden titreşim, gaz pedalı aracılığıyla geri bildirim ve aracı otomatik olarak yavaşlatma. Otomotiv üreticileri bu 4 seçenekten birini seçerek, sürücülerin dikkatini çekecek. Ancak karar şimdiden tartışma konusu oldu. GPS bilgilerinin doğruluğu, hastalık gibi acil durumlarda neler olacağı kafaları karıştırıyor. Birçok otomobilde hız sınırlayıcı, otomatik hız sabitleme (ACC), Aktif Hız Sınırı Yardımı gibi sistemlerin yer aldığını hatırlatalım. Ancak sürücü bu yardımcı teknolojileri isterse ayarlayıp, iptal edebiliyor.
Volvo Cars 2020’de trafikte olabilecek ciddi yaralanma ve hayat kayıplarını engellemeye yardımcı olmak amacıyla yeni ürettiği araçların hepsine saatte 180 km hız limiti getirdi. Renault ile Dacia da bu yıldan itibaren araçların 180 km sürat yapabileceğini duyurdu. Renault’da hız sınırı modellere göre değişebilecek örneğin Megane’da 160 km olacak ama 180 km’lik limit aşılamayacak. Özellikle elektrikli araçlarda hızın sınırlandırılması, bu trendin tüm markaları kapsayacağını gösteriyor."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı