Dolara müdahale ateşi söndürmedi! Ekonomistlerden 'yapmayın' uyarısı

Merkez Bankası, aralık ayında dolara bir gün arayla ikinci kez müdahale etti. Dolar satarak yapılan piyasa müdahalesine ekonomistlerde ilk tepkiler geldi. Uzmanlar dolar için 'yapmayın' uyarısı yaptı.

EKONOMİ 03.12.2021, 15:45 03.12.2021, 16:43
16
Dolara müdahale ateşi söndürmedi! Ekonomistlerden 'yapmayın' uyarısı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 7 yıl aradan sonra piyasalara bugün ikinci kez doğruda müdahale etti. Müdahale sonrası dolar kuru 13,50’nin altına geriledi fakat 15.20 itibariyle dolar kuru  13,74 TL’yi gördü. Ekonomistler Merkez Bankası’nın dolar satarak piyasaya müdahalesini tepkiyle karşıladı. Tunç Şatıroğlu, Uğur Gürses ve Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz piyasaya müdahaleyi yorumladı.
Merkez Bankası 1 Aralık’ta dolar satarak müdahalede bulunmuştu. Müdahale sonrası dolar bir miktar gerilerken daha sonra fırladı. TCMB 7 yıl aradan sonra ikinci müdahalesini 3 Aralık’ta yaptı. Dolar kuru 13,50 altına çekildi fakat daha sonra dolar kuru sert yükselişine devam etti. Dolar kuru saat 15.20 itibariyle 13,74 seviyelerinde hareket ediyor. Merkez Bankası’nın ikinci kez müdahalesine de ekonomistler ‘yapmayın’ diyerek tepki gösterdi. 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, “Doğrudan Döviz Müdahalesine İlişkin Basın Duyurusu... Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur.”
Ekonomi yazarı Uğur Gürses, TCMB’nin dolar satarak piyasaya müdahale edilmesini sosyal medya hesabından “Aynı yere ikinci kez neşter vuruyorsanız ya yaptığınız tanı yanlıştır ya da tedavi yolunuz.” şeklinde yorumladı. Ekonomist Gürses ikinci paylaşımında ise, “Ankara'da numeroloji ile uğraşan biri mi var? :) Nereden belirlendiği bilinmeyen 6.85'lik kurda tutmak için on milyarlarca dolarlık rezerv eritildi. Şimdi onun iki katı seviye olan 13.7'de tutmak için rezerv mi eritiliyor?” diye sordu.
Merkez Bankası Eski Başkanı Durmuş Yılmaz ise “Yapmayın, sadece ilave döviz talebi yaratıyorsunuz. Sn CB’na “susmanız daha hayırlı olacaktır.” demeniz döviz satmaktan daha etkili olacaktır" ifadelerini kullandı.
Teknik Analiz Uzmanı Tunç Şatıroğlu ise Merkez Bankası’nın ikinci kez dolara müdahalesini “Yenilen pehlivan güreşe doymaz.” atasözüyle eleştirdi. Şatıroğlu, “Bu iş artık yenilen pehlivan ve doymama hikayesine döndü.” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı