EYT’de son viraj! EYT yaş sınırı ihtimaline karşı uzman uyarısı geldi…

EYT düzenlemesi dört gözle bekleniyor fakat EYT yaş sınırı ihtimali için SGK Uzmanı Özgür Erdursun’dan uyarı gelirken EYT'den rahatsız olan TOBB’a da tepki geldi. Peki, EYT yaş sınırlaması var mı?

EKONOMİ 21.11.2022, 13:05 21.11.2022, 13:37
8
EYT’de son viraj! EYT yaş sınırı ihtimaline karşı uzman uyarısı geldi…

EYT konusunda hâlen ‘net’ bir gelişme yaşanmadı. Milyonlarca Emeklilikte Yaşa Takılanlar mağdurları EYT’de hükümet tarafından gelen gelişmeleri merak ediyor. EYT ne zaman açıklanacak nasıl olacak? EYT nasıl çıkacak? EYT nasıl olacak? EYT yaş sınırlaması var mı? EYT yaş sınırı kaç? EYT yasasında son durum nedir ne zaman çıkacak? gibi soruların cevabın büyük önem arz ediyor.
Bilindiği üzere EYT düzenlemesi için son viraja girildi fakat EYT kimleri kapsayacak sorusunun cevabı net verilebilmiş değil. EYT düzenlemesi için olası durumları ve EYT hakkında bilinmeyenler hakkında bilgiler veren Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun EYT’de yaş sınırı için EYT mağdurlarına dikkat çeken çağrıda bulundu.

EYT düzenlemesinde gündeme gelen formüllere ilişkin yorumlarda bulunan ve teknik detaylara ilişkin bilgiler veren Mali Müşavir ve SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT yaş konusunun hiç gündeme getirmediğine dikkat çekti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile (EYT) ilgili çalışmalar tamamlanmak üzere iken EYT düzenlemesinin patronları rahatsız olduğu ortaya çıkmıştı. Habertürk yazarı Sevilay Yılman, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bir mektup yazdığını belirtmiş, mektupta EYT yasalaştığında emekli olacaklara yapılacak yüklü kıdem tazminatının işletmelerin finans desteğini artıracağının, firmalarda işgücü kaybının yüzde 20 olacağının, işletmelerde 45-55 yaş kuşağında en yetkin gruptaki kıdemli ve nitelikli işgücü kaybı ortaya çıkacağının belirtildildiğini öne sürmüştü. Sevilay Yılman’ın aktardığı TOBB mektubuna göre, EYT’de emeklilik tarihlerinin yıllara yayılması gerektiğini, EYT sebebiyle emekli olacaklara ödenecek kıdem tazminatları için işletmelere kredi desteği sağlanması gerektiğini kaydedildi.

EYT düzenlemesi sürecinde verdiği bilgilerle bilinen SGK Uzmanı Özgür Erdursun, TOBB’un Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e yazdığı mektuba tepki gösterdi. Erdursun, “Şu anda TOBB hükümete mobing uyguluyor, psikolojik baskıya başladı. Neredeyse EYT yasasını çıkarmayın durumundalar. Şu anda hatta 8-10 maddelik bir görüş beyan etmişler. Görüşlerin sonunda sadece şunu koymayı unutmuşlar. Şu da olsaydı tam olurdu EYT’li olacaklar maaşların yarısını da TOBB’a bağışlasın…” dedi.

EYT yaş sınırı için mağdurlara ‘uyanık olsunlar’ diyen SGK Uzmanı Özgür Erdursun, “ EYT’liler uyanık olsunlar, birlikte hareket etsinler. Yaş gelme ihtimali küçük de olsa bir ihtimal varsa dahi buna şimdiden itiraz etsinler.” ifadelerini kullandı.Özgür Erdursun’un TV100’de katıldığı ‘10’dan 12’ye’ canlı yayın programında açıklamaları şöyle;

“Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu çok gündem ve popüler bir konu olduğu için yazılan çizilenlerin büyük bir kısmının içi boş. Artık bazılarını takip etmiyorum yani sadece izlenmek, okumak için insanların duygularıyla oynuyorlar şu anda. Gerçekte şu anda beklenti nedir, sonuç ne olacak aslında onlarla ilgili herkesin beklentisi var. Çünkü sayın bakan 8 Eylül 1999 öncesi yasal hakları vereceğiz dedikten sonra sadece yaş konusunu hiç gündeme getirmiyor.
Artık şunu biliyoruz ki; 5000 bin ile SSK’lılar emekli olabilecek. Bağ-kur ve Emekli Sandığı 7209 günle emekli olacak ama sayın bakan Bağ-Kur’da şöyle bir ifade kullanmıştı; gün eşitlemesi yapabiliriz, işte Bağ-Kur’da biraz günler geriye doğru çekilecek mi? Yaş konusu çok önemli. Yaş konusunu biz de gündeme getirdiğimizde bazen bana da sitem ediyorlar. Özgür Bey niye yaş konusunu gündeme getiriyorsunuz? Ben burada kanun koyucu, karar verici değilim. Şu nedenle gündeme getiriyorum ki EYT’liler uyanık olsunlar, birlikte hareket etsinler. Yaş gelme ihtimali küçük de olsa bir ihtimal varsa dahi buna şimdiden itiraz etsinler. Şu anda TOBB hükümete mobing uyguluyor, psikolojik baskıya başladı. Neredeyse EYT yasasını çıkarmayın durumundalar. Şu anda hatta 8-10 maddelik bir görüş beyan etmişler. Görüşlerin sonunda sadece şunu koymayı unutmuşlar. Şu da olsaydı tam olurdu EYT’li olacaklar maaşların yarısında TOBB’a bağışlasın…”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı