İbrahim Kahveci: AKP ülkemize büyük ekonomik buhranı hediye etti

İbrahim Kahveci ekonomi ile ilgili yazdığı köşe yazısında AKP iktidarını eleştirerek "Krizleri unutmak için iktidara gelen AK Parti büyük ekonomik buhranı da ülkemize hediye etmiş oldu" dedi.

EKONOMİ 17.01.2022, 15:00 17.01.2022, 16:28
14
İbrahim Kahveci: AKP ülkemize büyük ekonomik buhranı hediye etti

'Büyük Buhran yaşadığımız ekonomik çöküş karşısında hafif kalır' -
AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide 'yeni denemeler' yaparken, ekonomistler vatandaşın ödemek zorunda kalacağı faturanın ağırlığına dikkat çekiyor.
Karar gazetesi yazarı ve ekonomist İbrahim Kahveci, "Ekonomik krizler ve de büyük buhran bizim son yıllarda yaşadığımız yapısal çöküş karşısında hafif kalır" yorumunu yaptı.
Kahveci yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"2008 yılında %-04 küçülürken 2009 yılında %-6,01 küçülmüşüz. Ama kriz Brezilya’yı vururken bizi TEĞET geçmiş demişiz.
Düşünebiliyor musunuz? Krizden etkilenmesi nerede ise sıfır olan ülke başkası, ama krizden darmadağın olan Türkiye için ‘kriz teğet geçti’ yalanını uydurabiliyoruz.
Ülkemiz 80 sonrası Özal’ın attığı temeller sayesinde kriz yaşamazken; sonrasında iki kez kendi krizini (99 deprem krizini saymıyorum) bir kez de küresel krizi beceriksiz yönetimler yüzünden yaşamıştır.
Tekrar ediyorum;94 ve 2001 kendi krizlerimiz ve 2008-09 küresel krizden çöküşümüz tamamen kendi beceriksiz yönetimimiz yüzündendir.
(Yine tekrar ediyorum: 2008-09 küresel kriz bir gelişmiş ülke krizidir ve gelişmekte olan bir çok ülke sadece büyümelerini kaybetmiş, büyük küçülme yaşamamışlardır)Gerçekleri sloganla örtme ve toplumdan saklamayı nasılsa iyi öğrendik... Artık devam edebiliriz.
80 sonrası ilk büyük ekonomik buhranımız bu sefer kapıya geldi ve 2018’de içeri girdi. Özal sonrası adeta unuttuğumuz BUNALIM ve BUHRAN ekonomisini Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yeniden tanımış olduk.
2015 yılında işsizlik ve yatırım bitişi olarak girdiğimiz büyük buhrana, 2018 yılında kriz dalgası ile tam dalış yapmış olduk.
Türkiye’de ekonomik krizler -V- şeklinde 1 yıl gibi sürer ve sonrası toparlanırken, büyük buhran -L- şeklinde uzun süre devam etmektedir.
Krizleri unutmak için iktidara gelen AK Parti büyük ekonomik buhranı da ülkemize hediye etmiş oldu.
Ama asıl önemlisi şu ki, tam da buhrandan çıkıyorken yeniden derinleştirici adımları da kendileri attılar.
Mesela 2015 yılında duran makine-teçhizat yatırımları nihayet 2020 yılı son çeyreğinde başlamış ve 2021 yılında da artarak devam etmişti. İşte o yatırım iştahını da “Üretim-yatırım-ihracat-istihdam” dedikleri yeni Türkiye modeliyle kesmiş oldular.
Nasıl ki AK Parti isminde ‘Adalet ve Kalkınma’ var ama asıl bitirilen de bu ikisi olmuşsa; şimdi de tam fabrika yatırımları başlamışken, ismi yatırım olan yeni modelle bunlar bitirilmiş oldu.
Ekonomik krizler ve de büyük buhran bizim son yıllarda yaşadığımız YAPISAL ÇÖKÜŞ karşısında hafif kalır."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı