Porsiyon küçültmek tavsiyeydi, gerçek oldu

Gıdaya ulaşma zorlaştı, porsiyonlar küçüldü.

EKONOMİ 13.08.2022, 07:55 13.08.2022, 10:51
7
Porsiyon küçültmek tavsiyeydi, gerçek oldu

Haber: Mustafa Akpınar
Hükümet kötü ekonomi politikalarıyla vatandaşı dar boğaza sürüklemeye devam ederken, vatandaşın gündeminde ise ekonomik sıkıntılar var. Vatandaşın ekonomik krizle mücadelesi sürerken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ( İBB) bağlı İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından, “İstanbul Barometresi, İstanbul Gündem Araştırması” raporu yayımlandı. Araştırmaya katılan katılımcılar, maddi yetersizlikten dolayı tercih ettiği gıdayı alamadıklarını belirtti. Bazı katılımcılarınsa maddi yetersizlikten dolayı porsiyon küçültmeye gittiği görüldü. Hükümetin kötü ekonomi politikaları nedeniyle porsiyon küçülten vatandaşlar böylelikle geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın vatandaşlara yönelik “porsiyonları küçültün” tavsiyesine kulak vermek zorunda kaldı.

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) tarafından açıklanan “İstanbul Gündem Araştırması” raporu Temmuz ayı verilerine göre; araştırmaya katılan İstanbulluların yüzde71,5’i hane içinde en çok genel ekonomik sorunları konuştuklarını belirtirken, katılımcıların yüzde 5,8’i özellikle konut satış ve kiralama fiyatlarındaki yüksek artışlardan bahsetti. Katılımcıların yüzde 40,2’si İstanbul’un gündeminde genel ekonomik sorunların yer aldığını söylerken, yüzde 36,4’ü konut satış ve kiralamadaki fiyat artışları olduğunu dile getirdi. İstanbul halkı ile gerçekleştirilen araştırmada katılımcılara, “Sizce Türkiye’nin gündemi nedir?” sorusu soruldu. Katılımcıların yüzde 20,7’si akaryakıt zamlarına, yüzde 14,6’sı döviz kurundaki belirsizliğe işaret ederken, katılımcıların yüzde 13,7’si ise sağlık çalışanlarına şiddet ve Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesi yanıtını verdi.

Yapılan araştırmanın Temmuz ayı verilerine göre; İstanbulluların yüzde 61,7’si yeterli gıdaya ulaşma konusunda endişe yaşadığını belirtirken, yüzde 70,1 maddi yetersizlikten dolayı tercih ettiği gıdaları alamadığını ifade etti. Maddi yetersizlikten dolayı tercih ettiği gıdayı alamayanların oranı düşük sosyo-ekonomik duruma sahip olan vatandaşlarda ise yüzde 80,1 seviyelerinde. Katılımcıların yüzde 62,1’i yeterli gıdaya ulaşamadığı için porsiyonlarını küçültürken, çocuklu ailelerde bu oranın yüzde 66,1 olduğu görüldü. 5 bin TL ve altında geliri olanlarda ise porsiyon küçültme oranı yüzde 86,3 olduğu öğrenildi.

Yine yapılan aynı araştırmaya göre; katılımcıların yüzde 25,1’i bazı ödemelerini yapamadığı için borca girdiğini ifade ederken, katılımcıların yüzde 18,5’inin ise geçinemediği görüldü. Böylelikle Temmuz ayı araştırmasında katılımcıların yüzde 43,6’sının geçinemediği ortaya çıktı. Geçinebildiğini söyleyen katılımcılarda ise durum şöyle; katılımcıların yüzde 41,2’si kıt kanaat geçinebildiğini ifade ederken, yüzde 15,2’si geçinmekle beraber kenara para koyduğunu belirtti. Kredi kullanım durumlarında ise katılımcıların yüzde 45,3’ünün aylık kredi kartı borcunu ödeyebildiği belirtilirken, yüzde 38,4’ünün aylık kredi kartı borcunun sadece asgari tutarını ödeyebildiği öğrenildi. Katılımcıların yüzde 8’i ise aylık kredi kartı borcunu hiç ödeyemediğini söyledi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı