Sıfır da tükendi!

Millî Gazete’nin 2022 Mart ayında “Üretici Sıfırı Tüketiyor” manşeti, TÜİK’in yayınladığı “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi Kasım 2022” verilerini açıklamasıyla doğrulanmış oldu.

EKONOMİ 14.01.2023, 07:50 14.01.2023, 10:27
3
Sıfır da tükendi!

Millî Gazete’nin 2022 Mart ayında “Üretici Sıfırı Tüketiyor” manşetiyle süt üretiminde yaşanan sorunlara yönelik uyarılarda bulunmuştuk. TÜİK’in yayınladığı “Süt ve Süt Ürünleri Üretimi Kasım 2022” verilerine göre korkulan oldu. Açıklanan verilere göre Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına oranla süt üretiminde yüzde 6,1’lik bir düşüş yaşandı. Ocak-Kasım döneminde de bir önceki yılın aynı dönemine göre süt üretimi yüzde 3,2’lik azaldı.
Sektör temsilcilerine göre ise yıllık süt üretimde yaşanan düşüş yüzde 10’dan fazla ve hatta bölgesel olarak bu rakam yüzde 15’lere kadar çıkıyor. Gelinen noktada süt üretimi azaldı, süt ve süt ürünlerindeki enflasyon yükseldi ve Türkiye’deki hayvancılık sektörü geri dönüşü zor olan bir çıkmaza girdi. Manşetimizde “süt üreticileri, süt veren hayvanlarını kesmek zorunda kalıyor” açıklamalarına yer verdiğimiz süt üreticisi Mahmut Gencer, yaşanan süt krizine ilişkin yeniden Millî Gazete’ye konuştu.

Hayvancılıkta krizin 2018 yılının sonlarına doğru baş gösterdiğini belirten süt üreticisi Mahmut Gencer, “Geçen yıllarda mevcut hayvan varlığından sebep sadece üreticiler zarar görse de bu durum ne sanayiciye ne de tüketiciye yansımadı. Çünkü arz fazlası bir süt üretimi vardı. Maalesef her geçen yıl bir önceki yılı aratır oldu. Maliyetlerin artması, etin ve sütün baskılanarak değerinden aşağı sattırılması bütün üreticileri her yıl zarara soktu. Kimisi parça parça sattı hayvanını kimisi tamamen çıktı sektörden. Özellikle 2022 yılı bu işin final yılı oldu. Az çok demeden dayanamayan herkes çıktı sektörden. TÜİK verileri ne kadar gerçeği yansıtır bilinmez ama 2022 yılı sonlarına doğru kamyonun freni patladı maalesef ve korkulan son gerçek oldu. Hayvan varlığı ülkede tüketime oranla belki de tarihin en düşük seviyelerine geldi” ifadelerini kullandı.

Süt üretimindeki düşüşe dikkat çeken Mahmut Gencer, “Üretilen süt o kadar azaldı ki fabrikalar işleyecek süt bulamadıkları için maalesef birbirlerinin müşterilerini çalmaya başladılar. Dolayısıyla bu da rekabeti doğurdu süt fiyatlarının artmasına sebep oldu. Çiğ süt fiyatları, maliyetlerin artmasına karşın adilane bir şekilde artmadı. Tamamen arz daralmasından kaynaklı fabrikalar kepenk kapatmamak için fiyatı artırdı. Tabi medyada günah keçisi yine üreticiler oldu. Bence devlet 4 yıldır yaşanan ekonomik krizi yönetmek adına hayvancılığı gözden çıkardı” şeklinde konuştu.

Mahmut Gencer, “Bugün raflardaki süt ürünlerinin fiyatları artıyorsa bu çiğ sütün fiyat artışından ziyade fabrikaların tam kapasite çalışamadığından dolayıdır. Gelinen bu nokta maalesef baştan sona yanlış uygulanan politikaların sonucudur. Dün üreticinin yüzüne dönüp bakmayan fabrikalar bugün kapı kapı gezip süt arar hale gelmiştir. Sonuç itibariyle yazık oldu üreticiye, yazık oldu sektöre, yazık oldu bu millete” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı