UMUTLAR KURBAN BAYRAMI’NA KALDI

Artan maliyetler ve giderler nedeniyle sıkıntılı günler geçiren hayvan üreticilerinin umudu yaklaşan Kurban Bayramı oldu.

EKONOMİ 03.06.2021, 18:01 03.06.2021, 18:23
40
UMUTLAR KURBAN BAYRAMI’NA KALDI

Besici ve yetiştiriciler, artan yem maliyetlerine karşın et ve süt fiyatlarının düşük olmasından dolayı oldukça dertli.

Hatay’ın Yayladağı İlçesi Ay Işığı köyünde besici ve çiftçi Hasan Güler, zor günler geçirdiklerini ifade ederek, sıkıntılarını dile getirdi:

“Kurban Bayramı yaklaşıyor, fakat yem fiyatları da günden güne pahalılaşıyor. Bu yüzden büyük baş hayvanlarımıza yem verme konusunda sıkıntı çekiyoruz. 7 adet süt ineğim vardı. Üzülerek söylüyorum, 6 tanesini kestirmek zorunda kaldım. Yaklaşan Kurban Bayramından umutluyuz. Ama yine de yem fiyatları çok yükseldiği için hayvanlarımızı elimizden çıkarma gayreti içerisindeyiz. Satışlarımızı yine maliyetine yapacağız. Küçükbaş hayvanlarımızı otlatarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Büyükbaş hayvanlarımızı ahırda beslediğimiz için yem fiyatları da yüksek olduğundan zararına satış yapıyoruz. Köyümüzdeki ahırlarımızın tamamı boş. Hayvan üretimi yok. Önceleri köyümüzde yaklaşık bin adet büyük baş hayvanımız varken, şu sıralar da iki yüze kadar düştü. Bunun sebebi yem fiyatları. Bunun yanında süt üretimimiz de düştü. Bizim maliyetlerimiz, girdilerimiz yükselirken, ürettiğimiz ürünlerin de fiyatı düştü. Mazota gelen zam da hem çiftçilerin hem de besicilerin belini büktü. Mazotsuz hiçbir şey olmuyor. Şu an üzerinde bulunduğumuz arazi boş. Bunun sebebi ise, girdi maliyetlerinin yanı sıra mazotun, gübrenin de fiyatlarının yüksek olması. Küçükbaşlarda fiyatları bir türlü kestiremiyoruz. Adaklık kurban dahil satamıyoruz. Mevlitlerin, düğünlerin ve yemek organizasyonların yasaklanması bizi bitirdi. Bu durum küçükbaş hayvanlarımızı fiyat ve satış olarak etkiledi. Bu yüzden fiyatlarımızda da bir artış söz konusu değil. Küçükbaş fiyatlarının 30 lira olduğu ifade edildi fakat inşallah fiyatın altına düşmez.” Dedi.

Besici Mehmet Türkoğlu da besicilikle uğraşanların büyük bir bölümünün bu mesleği bırakma yoluna gittiğini ifade etti.

“Yem fiyatları yüz elli civarına dayandı. Her hafta borsaya zam gelir gibi yeme de zam geliyor. Bu işi yapan arkadaşlarımızın çoğu bırakma aşamasında. Bazıları da elindeki ürünlerini yarı yarıya düşürmenin peşinde. Artık bıçak kemiğe dayandı. Ben de yem fiyatlarındaki artış yüzünden hayvanlarımız azaltmak zorunda kaldım. Piyasa az da olsa kıpırdadığı zaman on tane hayvanımı daha satmayı düşünüyorum. Pandemi süreci içerisinde olsak bile ben önümüzdeki günlerde işlerimizin açılacağından ümitliyim. Devletimize ve milletimize güveniyorum.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı