Ünlü ekonomist TCMB'nin hamlesini önceden açıkladı: Şimdiden not edin

Ünlü ekonomist Şeref Oğuz, TCMB'nin hamlesini önceden açıkladı. Oğuz, "Şimdiden not edin" diyerek bu ay da TCMB'nin politika faizinde indirime devam edeceğini belirtti.

EKONOMİ 03.10.2022, 14:10 03.10.2022, 18:11
2
Ünlü ekonomist TCMB'nin hamlesini önceden açıkladı: Şimdiden not edin

Türkiye Cumhuriyet   Merkez Bankası (TCMB) Para Piyasası Kurulu Ağustos ayının ardından Eylül ayında da politika faizini 1 puan düşürdü. Politika faizinin yüzde 13'ten yüzde 12'ye inmesinin ardından 2022 yılına 12-13 TL bandından başlayan dolar kuru 20 Aralık'taki tarihi zirvesini aşarak 18.55 TL bandına çıktı.
Merkez Bankası'nın uyguladığı politika çerçevesinde dolar kurunda yükseliş devam ederken TCMB'nin 20 Ekim 2022 Perşembe günü yapacağı hamle merak edilmeye başlandı.
Ünlü ekonomist Şeref Oğuz, TCMB'nin hamlesini önceden açıkladı.
Bugünkü köşe yazısında eylül ayı ile ekim ayı kıyaslaması yapan Oğuz, "Bizzat Cumhurbaşkanı tarafından daha da ineceği mesajı verildi; “faiz tek haneye inecek.” Artık bu noktada hiçbir tereddüt kalmadı, Ekim’de 100 baz faiz ineceğini şimdiden not edebilirsiniz." ifadelerini kullandı.
Dünya yazarı ekonomist Şeref Oğuz'un "Eylülde neler oldu, ekimde neler olacak? başlıklı yazısı şu şekilde:
"Eylül ekonomide septik bir ay oldu. Yatırımcı, halk, sanayici, sürekli sağına soluna dönüp; “acaba nerede bir operasyon olacak” diye baktı. Ortalıkta “dolar kuru patlayacak” söylemleri aldı başını gitti. Borsada banka hisselerinde operasyon yaşandı. Altının onsu 1.614 $’ı gördü.
Öyle ki bu durum; ekonomi yönetiminin tarif edilemez söylemlerine kadar vardırıldı. Faiz %12’ye indi. Bizzat Cumhurbaşkanı tarafından daha da ineceği mesajı verildi; “faiz tek haneye inecek.” Artık bu noktada hiçbir tereddüt kalmadı, Ekim’de 100 baz faiz ineceğini şimdiden not edebilirsiniz.
Dolar Eylül ayını 18,55 TL’den tamamladı. Aylık bazda %1,92 yükseldi. 
En büyük risk, not düşüşleri ve yüksek CDS yüzünden daha fazla hissedilecek döviz ihtiyacımız… Turizm sezon dışına, ihracat artık rekorsuzluğa koşuyor. Kurda bir atak beklenmese de enflasyonla paralel artış görülebilecek.
Altın da gerilemesini sürdürecek zira henüz taban yapmadı. 
Ekim’de en büyük riski; sözüm ona fiyat istikrarı adına alınacak makro ihtiyati tedbirler oluşturacak. Zira üzerinde fazla düşünülmeden, panik atak alınacak kararlar ile bir yer düzeltilirken bin yer bozulacak.
Hükümet sözcülerinin “büyük çöküş yaşanacak” söylemlerine rağmen dolarizasyon devam edecek. Sanayici ise bu zor şartlar altında üretimini sürdürmek dışında hedef koyamayacak. İş insanları, alacaklarını tahsil edebilmenin yollarını ararken, işçi, emekli, memur, çiftçi; açıklanacak olan seçim tarihi ve başlatılacak olan seçim ekonomisinin geçici nimetlerini beklemekle yetinecek."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı