20.11.2020, 09:25 74

Emperyalist Yolculuk ve Kutsal Sömürü

Kristof Kolomb, 1492’de İspanya Krallığı’nın desteğiyle Tanrı adıyla yola çıkan emperyalizmin Santa Maria isimli gemisinin kaptanı. Amerika’nın kaşifi ifadesini doğru bulmuyorum. Zira antropoloji’nin ve arkeolojik bilgilerin bize verdiği bilgiye göre Amerika’nın ilk kaşifleri bu kıtaya M.Ö 13.500-13.000 yılları arasında gelen Clovis insanları denilen topluluktur. Tabii ki çok daha öncesine ait arkeolojik bulgularda mevcuttur. Zaten Kristof Kolomb 12 Ekim 1492’de bu kıtaya ayak bastığında daha sonra adına Amerika denecek bu kitada milyonlarca  Kızılderili’nin yaşadığı bilinmektedir.

Kristof Kolomb’un bu yolculuğuna niçin emperyalizmin yolculuğu dedim? Zira kıtaya ayak basılmasının hemen sonrasında, 7 Haziran 1494’de, İspanya ve Portekiz arasında uluslararası ilişkiler tarihinin en önemli beş antlaşmasından biri olan Tordesillas antlaşması imzalandı. Bu antlaşmaya göre Papa VI. Alexandre’nin da arabulucuğuyla dünya ikiye taksim edildi. Avrupa’nın haricindeki dünyayı Portekize ve İspanya’ya ait iki imtiyazlı yarıya ayıran sınır kabul edildi. Yani dünya, bu iki ülkeye taksim edildi.

Sınırın batısında kalan keşfedilmiş ve keşfedilecek bütün bölgeler İspanya’ya aitti. Sınırın doğusunda kalan keşfedilmiş ve keşfedilecek bütün bölgeler ise Portekiz’e aitti. Ancak iki ülke için de birer istisna vardı. Filipinler, İspanya'nın olurken Brezilya, Portekiz'in olacaktı.

Tanrı adıyla yola çıkan ve Papa VI. Alexandre’nın öncülük ettiği dünyanın iki sömürgeci devlet arasında taksim edildiği Tordesillas antlaşması emperyalizmin tabiatı ile ilgili bize fikir vermelidir. Düşününüz ki Avrupa dışında kalan tüm koca dünya, iki sömürgeci devlet arasında bölünüyor  ve bu zulmün mimarı olan; kesişliği, riyazeti, aç gözlü olmamayı, çalmamayı, öldürmemeyi öğütleyen Katolik kilisesi'nin siyasi ve dini otoritesi Papa VI. Alexandre.

Kolombus’un gemisinin ismi olan Santa Maria, İspanyolca Azize Meryem demektir. Kıtaya gelen üç gemiden biridir. Diğer iki geminin adı Nina ve Pinta idi. Nina ismi yine Hristiyanlık tarihinde önemli bir isimdir zira Santo Nino (Azize Nina) 338-340 yıllarında Gürcistana Hristiyanlığı getirmiş ve Papalık tarafından azize ilan edilmiştir. Düşünün ki Amerika’ya gönderilen gemilerde dahi Katolik kilisesinin tarihteki önemli isimlerini görüyoruz. Evet miyonlarca insanın mallarına, doğal kaynaklarına, özgürlüklerine, canlarına mal olan, Tordesillas anlaşmasıyla dünya’yı iki sömürgeci devlet arasında taksim etmeye neden olan bu yolculuk Papalığın da teşvikiyle başlamış olan, Tanrı adıyla başlayan bir kutsal yolculuktu.

Pascal "Dinsel inançlara sığınmadıkça, insan kötülüğü büyük bir zevkle ve acımasızlıkla yapamaz” der. Oysa ki İsa, “Hem Tanrı’ya hem Mamona kulluk edemezsiniz” diyordu İncilde. Lakin Kristof Kolombus’un bu seyahati, neticelerini de düşünecek olursak, hem İsa adına, hem de Mamon yani maddiyat adına çıkılmış bir yolculuktu. Dinin siyasallaşması ve uydurulmuş kilise öğretileri ve fetvaları insanlık tarihinin en acımasız ve bencil işgaline ilham olmuştu.Tam da Giardano Bruna’nın dediği gibi “ Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini gerçekleştirmek için Tanrı’yı kullanırlar. Evet, dinler tarihi, insanın Tanrısal güce katılmaya ve onu beşeri amaçlar için kullanmaya yönelik girişimleriyle doludur.

İlginctir ki, dünyayı iki sömürgeci devlet arasında taksim eden Tordesillas antlaşması, zamanla iki ülke arasında çeşitli tartışmalara sebep oldu. Bunlardan bir tanesi, Cabo Verde Adaları’nın, batı ucunun mu yoksa doğu ucunun mu Portekize veya İspanya Krallığına ait olacaktı ?

Evet, tam da Allah resuluna nispet edilen o rivayetteki gibi “İnsanoğlunun bir vâdi dolusu altını olsa, bir vâdi daha ister. Onun gözünü topraktan başka bir şey doyurmaz…”

Kur’an ne güzel der: “Çoğaltma tutkusu sizi oyaladı, ta ki kabirlere varana kadar,lakin zamanı gelince anlayacaksınız,evet evet zamanı gelince anlayacaksınız,yoo (eğer bu tutkunun nelere sebep olduğunu) kavramış olsaydınız, elbet (dünyayı) cehenneme (çevirdiğinizi) de görürdünüz, ama daha sonra onu gözlerinizle göreceksiniz,nihayet o gün ebedi nimetlerden yüz çevirip geçici nimetlere meyletmenizden dolayı hesaba çekileceksiniz. (Tekasür : 102:1-8)

Selam ve dua ile
Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı