05.03.2021, 14:50 227

EXPO BAHANE Mİ YOKSA?

Expo-21’i bilmeyenimiz kalmamıştır herhalde.

EXPO; Kültür, tarih, eğitim, sanat, eğlence, tarım ve ticaret alanlarında faaliyet gösteren bir dünya sergisi, bir dünya fuarıdır.

EXPO fuarını Türkiye’de öncelikle bir turizm ili olan Antalya denemiş ve hatırı sayılır bir meblağ koyarak fuarı gerçekleştirmiştir.

Öncelikle turizm potansiyeli, tarihi, denizi ve denize uzanan ormanlık dağlarına güvenen Antalya Belediyesi bu fuardan çok şey beklemiş ve beklentisini yükseltmişti.

Ancak EXPO sonunda bırakın beklentisini bulmayı, koyduğu maliyeti bile çıkaramamış olayı çok ciddi bir zararla kapatmıştı. Ayrıca korkunç maliyetlerle yaptığı EXPO alanları fuar sonrasında atıl kalmış, hiçbir işe yaramadan çürümeye ve yabani otlara terkedilmiş durumda.

Antalya Belediyesinin yaşadığı bu tecrübeden sonra Türkiye’den hiçbir belediye EXPO için müracaat etme cesareti gösterememişti. Ta ki Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’a kadar.

Türkiye’de kimsenin oluşan zararı görerek cesaret edip müracaat etmediği EXPO için Lütfü Savaş müracaat etmiş ve EXPO’yu 2021 yılı için alarak gelmişti.

Hatay’da hiçbir altyapısı olmadan yapılan bu müracaat meclisinde de tartışmalara neden olmuş, o günlerde ulaşımı berbat, yolları bir felaket, trafiği karmaşık, yatak sayısı yetersiz olan böyle bir ilde EXPO’yu nasıl gerçekleştireceği kendi meclisinde sorgulanmıştı.

O günden bu güne üç yıl geçti.

Ulaşımımızda değişen bir şey ne yazık ki yok. Halen yamalı yollarda seyahatimizi yapıyor, düzgün yapılmış bir kilometrelik yola bile hasret yaşamaya devam ediyoruz. Bırakın köy yollarını şehir içi yollarımız bile birer felaket olarak önümüzde duruyor. Şehir içinde hoplaya zıplaya arabalarımızla hareket ediyor, bir yağmur sonrasında açılan çukurlardan kurtulmaya gayret sarfediyoruz.

Trafik ise karmaşıklığından bir zerre bile kaybetmeden tıkanıklığını korumaya devam ediyor. Yapılması ve açılması gereken yollar açılmıyor, mevcut yollar bırakın ıslah edilmeyi daha da sıkışmaya devam ediyor. Özel kredi tahsis edilen İzmir Caddesi ve Kurtuluş Caddesi alternatifi yollar için bir çivi bile çakılmıyor.

Otellerimizi ise söylemeye gerek yok. Bırakın yatak sayılarını artırmayı pandemi dolayısıyla mevcutlar bile yaşama zorluğu çekiyor. Birçok otel sahibi kapılarına kilit vurmuş durumda. Hasbelkader EXPO gerçekleşir de burası turist artışına neden olursa herhalde yapılan park ve bahçelere yatak atmak zorunda kalacağız.

Bu işin bir tarafı.

Diğer tarafı ise zaten Pandemi dolayısıyla dünya turizmi gerileme yaşarken, tüm dünyada seyahatler ya yasaklı veya çok aza inmişken, Antalya Belediyesinin bile normal zamanda ve her türlü avantajına rağmen milyar bazlı zararları konuşulurken bizim halen milyonlarca liralık kaynağımızı bir EXPO rüyasına gömmemiz ne iştir.

Meclisten aldığı yetkilerle habire borçlanarak, bu yetmediği gibi iktidar vekillerini bile aracı yaparak Ankara’dan aldığı yardımları bu rüyaya gömerek nereye kadar gidilecektir.

EXPO’ya kaynak aktarımı sadece bugünkü Hatay hizmetlerini değil, Hatay’ın geleceğini de rehin almaktadır. Yapılan borçların ödemeleri belki Lütfü Savaş sonrasını da kaplayacak ve Hatay için kara günlerin başlangıcı borç ödemeleriyle oluşacaktır.

Zaten yetersiz olan hizmetler borçlar nedeniyle tamamen duracak, Hatay kaybetmeye devam edecektir. Antalya’nın bile ciddi zararlarla kapattığı bu organizasyon için çok merak ediyorum ne kadar kaynak aktarıldı, daha ne kadar aktarılacak ve fuar sonunda elimizde ne kalacaktır.

Savaş bence süslü lafları bırakıp Hatay halkına bunu açıklamalıdır.

EXPO-21 sonunda şu pandemi şartlarında Hatay halkının zarar edeceği kesin gibi duruyor. Ancak bir kazananı olacağı da kesin.

O da 2020 yılında kurulan ve faaliyet alanı tam da EXPO faaliyet alanlarını kapsayan 10 milyon sermayeli, 69 ortaklı, yönetim kurulu başkanlığını 300 bin TL hisse payıyla Lütfü Savaş’ın yaptığı, ayrıca ortakları içerisinde Savaş’ın kardeşleri, 3 yeğeni, bürokratları ve CHP Hatay milletvekillerinin bir kısmınında yer aldığı HATAY GİRİŞİM VE GIDA ANONİM ŞİRKETİ olsa gerekir.

Herkesin aklına bu şirketle birlikte  “EXPO bahane…” tekerlemesi geliyor.

Yorumlar (2)
Yahya Kahraman 3 yıl önce
Bu konudaki bilgilendirmeniz için sonsuz teşekkürler. Biz beklerdik ki bu konuda artısıyla eksisiyle tüm açıklamayı ev sahibi yapsın. Ama bu bedeli Hatay’ın geleceği öderken “EXPO 21 bahane......” lafını çok söyleyeceğiz
Nizamettin Duran 3 yıl önce
Müthiş bir analiz, olan ve olması muhtemel olanların masaya yatırıldığı bir analiz! cidden yetkililerin açıklama yapmalarını gerektiren bir tahlil. Yazarını tebrik ediyorum.
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı