ÖZBEKİSTAN ADANA FAHRİ KONSOLOSU İLKER MEDENİ ÖZBEKİSTAN BAĞIMSIZLIĞININ 30. YILDÖNÜMÜ DOLAYISIYLA BİR MESAJ YAYINLADI

GENEL 30.08.2021, 16:33
27
ÖZBEKİSTAN ADANA FAHRİ KONSOLOSU İLKER MEDENİ ÖZBEKİSTAN BAĞIMSIZLIĞININ 30. YILDÖNÜMÜ DOLAYISIYLA BİR MESAJ YAYINLADI

Özbekistan Fahri Konsolosu İlker Medeni “Geleceğe büyük bir umut ve güvenle bakan, her zaman sabırla ve metanetle yaşayan Özbek halkının 01 Eylül 1991 tarihinde kavuştuğu bağımsızlığının, Ata yurdumuz olan Özbekistan'ın 30. Bağımsızlık yılını en içten dileklerimle tebrik ederim. Türkiye ve Özbekistan aynı dili konuşan, aynı dine inanan, aynı duyguları paylaşan iki büyük devlet. Gönül bağlarını ve samimi kardeşlik hislerini tarih boyunca muhafaza etmiş ve birbirlerine desteklerini her zaman ve her koşulda göstermiştir.” Dedi.
Üçüncü Rönesans’a Doğru
Fahri Konsolos İlker Medeni, “Bilindiği gibi tarihte Maveraünnehir ve Türkistan diye anılan günümüzdeki Özbekistan topraklarında iki büyük uyanış dönemi yaşanmıştır. İmam Buhari, İmam Matüridi, İmam Termizi, el-Biruni, İbn Sina gibi güzide şahsiyetleri armağan eden birinci dönem IX-XII yüzyılları kapsamış, Uluğbey, Ali Kuşcu, Alişir Nevai ve Babür’lerin yaşadığı ikinci dönem de  XIV-XV yüzyıllara denk gelmiştir. Şu an da ülkede önemli bir diriliş süreci daha yaşanmaktadır. “Akan nehir akmaya devam eder.” diyen bir atasözü var. Tarihte görüldüğü üzere ata yurdumuz Özbekistan topraklarında iki önemli uyanış dönemi yaşanmıştır. Tarihten güç alarak ülkede üçüncü bir dirilişin yaşanması için Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev konulan "Üçüncü Rönesans" vizyonu Özbekistan halkına büyük hedefler için ilham vermektedir.” İfadelerini kullandı.
‘Yeni Özbekistan’ değişim ve dönüşümünü sürdürüyor 
Özbekistan’ın, 35 milyonluk genç ve dinamik nüfusu, zengin tabii kaynakları, sanayi potansiyeli ve güçlü tarımsal üretimiyle bölgesinin cazibe merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Son beş yılda Özbek toplumunun siyasi, hukuki, sosyo-ekonomik imajının hızla değiştiğini ve halkın hayatında yeni temasların, yeni fırsatların ve değerlerin oluştuğunu vurguladı, ülkede temel demokratik kavramların ve yaşam becerilerinin artık gerçeğe dönüşüyor olduğuna dikkat çekmek istiyorum. Özellikle 2016’da yeni Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in iktidara gelmesiyle ülkede her alanda yenilikçi politikalar izlenmeye başlanmış durumdadır. Ülkenin gelişimini yeni ve yüksek düzeye taşımak, bunun için de yeni reformları gerçekleştirmek nesnel gereklilik, en önemli stratejik göreve dönüşmüştür.
Türkiye ile Özbekistan arasında 2021 yılında gerçekleşmesi öngörülen ikili ticaret hacminin 3 milyar dolar civarında bulunduğu, toplam bin 1700 kadar Türk sermayeli firmanın Özbekistan'da faaliyet göstermektedir. Özbekistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının 30. yılında Türk Cumhuriyetleri arasındaki sarsılmaz kardeşlik bağının daha da kuvvetlenmesini ve Özbekistan Cumhuriyeti'nin bağımsızlığının daim olmasını temenni ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle Bağımsızlık Bayramımızı kutluyorum.” Dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı