10 çalışandan 7’si şiddet görüyor!

Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, her 4 sağlık çalışanından 1’inin fiziksel şiddete, her 10 sağlık çalışanından 7’sinin ise psikolojik/sözel şiddete maruz kaldığını söyledi.

SAĞLIK 29.07.2022, 05:50
13
10 çalışandan 7’si şiddet görüyor!
Sağlık-Sen Genel Başkan Semih Durmuş, bünyelerinde faaliyet gösteren Sağlık-Sen Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) tarafından hazırlanan “Sağlıkta Şiddet Araştırması”nı düzenlediği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Basın toplantısında şiddetin sağlık sistemini tehdit ettiğine dikkat çeken Durmuş, şiddetin doktorundan hemşiresine, 112 çalışanından teknikerine branş ayrımı yapmadan tüm sağlık çalışanlarının mesleki ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkilediğini söyledi.
Sağlık-Sen’in her ay düzenli olarak yayınladığı “Sağlıkta Şiddet Raporu”na göre, 2022 yılının ilk 6 ayında 136 şiddet olayı yaşandığını vurgulayan Durmuş, 226 sağlık çalışanının şiddet mağduru olduğunu kaydetti. Konya’da Dr. Ekrem Karakaya’nın görevi başında bir hasta yakını tarafından katledilmesinin ardından bazı hastane girişlerinde güvenlik önlemlerinin artırıldığını hatırlatan Durmuş, “Geç kalınmış bu adımın, ülke genelinde acilen yaygınlaştırılmasını temenni ediyoruz. Sağlık merkezlerinin yolgeçen hanı, sağlık çalışanlarının da sahipsiz olmadığı herkese kararlılıkla gösterilmelidir.” dedi.

Sağlıkta şiddetin katalog suç kapsamına girdiğini ancak bunun şiddetin önüne kesmediğini belirten Durmuş, “Geçtiğimiz yıllarda da caydırma amaçlı yasal düzenlemeler yapılmıştı. Ne yazık ki tüm bu düzenlemelere rağmen şiddet artarak devam ediyor. Bu da demek oluyor ki yasal düzenlemelerle sorunun önü alınamıyor. Çünkü sorun çok yönlü olduğu gibi çok boyutlu da. Böyle olduğu için de sağlık emekçilerinin can güvenliği risk altında olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Sağlık çalışanlarının yüzde 82’sinin şiddet görme endişesi yaşadığını yüzde 9’unun ise kendilerini güvende hissettiği bilgisini paylaşan Durmuş, şunları söyledi: ”Bu oldukça büyük bir oran ve aynı zamanda alarm zillerinin çalmasına neden olacak büyük bir tehdittir.” değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık çalışanlarının şiddetin engellenmesi ile ilgili taleplerini de dile getiren Durmuş, talepleri şöyle sıraladı: “Güvenlik önlemlerinin artırılması, caydırıcı cezalar verilmesi, medya ile işbirliği yapılması, istihdam sağlanması, çalışma koşullarının düzeltilmesi, sistem temelli sıkıntıların giderilmesi, eğitimler verilmesi. Araştırmaya katılanların çözüm noktasında işaret ettiği bu hususların gereği mutlaka yapılmalıdır. Acillerdeki yoğunluğu önlemek amacıyla, hasta yakınlarının girişi sınırlandırılmalıdır. Hem her kesimden vatandaşın faydalanabilmesi hem de randevu aralıklarının uzatılması amacıyla elektronik randevu sistemi, branşa ve hastaneye göre revize edilmelidir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı