2021 böyle geçti! İşte hafızalara kazınan 17 önemli olay

Koronavirüs salgını, iklim krizi, seçim ve darbeler... Dünyanın en eski haber ajansı AFP, 2021 yılının en önemli olaylarını derledi.

GÜNDEM 28.12.2021, 22:20
18
2021 böyle geçti! İşte hafızalara kazınan 17 önemli olay
Dünyanın en eski haber ajansı AFP, 2021 yılının en önemli olaylarını derledi. İşte 2021 yılına damga vuran olaylar...

2020 yılının Mart ayında ortaya çıkan corona virüs pandemisinin 2021 yılında da en önemli olay olduğunu belirten ajans, Kasım ayı itibarıyla virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişi sayısının 5 milyonu geçtiğini belirtti.
Pandeminin çıktığı günden bu yana 280 milyon corona virüs vakasının ortaya çıktığını belirten AFP, dünya nüfusunun yüzde 57,4’ünün en az bir doz corona virüs aşısı olduğunu aktardı.

2021 yılında iklim krizinin etkilerinin sürdüğünü belirten ajans, dünyanın neredeyse her yerinin orman yangınları ve sıcak hava dalgaları ile derinden etkilendiğini vurguladı.

6 Ocak 2021’de, ABD Kongresinde Seçiciler Kurulu oylarının sayıldığı ve 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarının resmileştiği Kongre oturumu sonrasında Başkan Donald Trump taraftarları, polis barikatını aşıp Kongre binasına girdi.
ABD Kongresi, savaş hali dışında ilk kez böyle bir işgalle karşı karşıya kalırken, olaylar sebebiyle 5 kişi hayatını kaybetti.

ABD'de 3 Kasım 2020’de yapılan seçimleri, Donald Trump’a karşı kazanan Joe Biden, ABD Kongresindeki törende yemin ederek ülkenin 46. başkanı oldu.
Olağanüstü güvenlik önlemlerinin alındığı ABD Kongresinde, Yüksek Mahkeme Başyargıcı John Roberts'ın huzurunda 1893 yılından beri ailesinde olan İncil'e el basarak yemin eden Biden, eski başkan John F. Kennedy'den sonra ABD'nin ikinci Katolik başkanı oldu.

Myanmar'da Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii'nin lideri olduğu Ulusal Demokrasi Birliği hükümeti, ordunun yönetime el koymasıyla devrildi.
Devlet Başkanı Win Myint, Devlet Konseyi Başkanı ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii ile partinin diğer yöneticileri gözaltına alınırken, bundan birkaç saat sonra ordu yönetime el koyduğunu açıklamış ve ülkede bir yıllığına olağanüstü hal (OHAL) ilan etmişti.

Afrika ülkesi Çad’da Cumhurbaşkanı İdris Deby'nin isyancılarla cephe hattında çıkan çatışmada yaralandıktan sonra hayatını kaybettiği açıklandı.
Afrika'nın en uzun süre iktidarda kalan liderlerinden biri olan 68 yaşındaki Deby, 11 Nisan'da yapılan seçimlerde ilk sonuçlara göre oyların yüzde 80'e yakınını alarak altıncı kez Cumhurbaşkanı seçilmişti.
İdris Deby, partisi Ulusal Kurtuluş Hareketi ile 1990'dan bu yana ülkeyi yönetiyordu.

İsrail'de yapılan seçimler sonrasında koalisyon hükümetinin parlamentoda güvenoyu almasıyla birlikte Benjamin Netanyahu'nun 12 yıllık iktidarı sona erdi.
Yamina lideri aşırı sağcı Naftali Bennett yeni başbakan olarak yemin edip göreve başlarken, Netanyahu, "Geri döneceğiz" diyerek rakiplerine meydan okudu.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moïse, evine gece saatlerinde giren kimliği belirsiz saldırganlar tarafından vurularak öldürüldü.
Ülkenin geçici Başbakanı Claude Joseph, yaptığı açıklamada saldırıyı "nefret dolu, insanlık dışı ve barbarca" olarak nitelendirdi.
Ülkede suikastın arkasındaki kişilerin bulunması amacıyla iki haftalık olağanüstü hal ilan edildi.

Corona virüs pandemisi nedeniyle 1 yıl ertelenen 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'nı (EURO 2020), İtalya kazandı.
53 yıllık aranın ardından kupayı 2’nci kez müzesine götüren İtalya, normal süresi ve uzatmaları 1-1 tamamlanan final maçında İngiltere'ye penaltılarda 3-2 üstünlük sağlayan İtalya, kupanın sahibi oldu.

Ünlü bilim dergisi Nature, artan yangınlar sebebiyle her geçen gün alanı daralan Amazon ormanlarının emdiğinden daha fazla karbondioksit saldığını açıkladı.
Amazon'un bir kısmının yangınlar olmasa bile karbon yaydığının keşfinin özellikle endişe verici olduğunu söyleyen bilim insanları, bunun her yıl artan ormansızlaşmanın ve yangınların sonucu olduğunu söyledi.

İsrailli NSO Group adlı şirketin geliştirdiği casus yazılım Pegasus aracılığıyla dünyada birçok kişiyi dinlediği iddia edildi.
Uluslararası Af Örgütü ve 15'ten fazla basın kuruluşunun yaptığı bir araştırma da, şirketin geliştirdiği casus yazılım Pegasus'un dünyanın birçok farklı ülkesinde hükümetler tarafından aralarında gazeteci, akademisyen, siyasetçi ve hak savunucusunun da olduğu binlerce kişinin telefonuna yüklenmiş olabileceğini ortaya koydu.

Covid-19 nedeniyle 1 yıl ertelenerek 2020 yılına alınan 2020 Tokyo Olimpiyatları, 23 Temmuz ila 8 Ağustos tarihleri arasında düzenlendi.
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nı 13 madalyayla kapatan Türkiye, geçmiş oyunlara göre daha fazla branşta madalya kazandı.
Milli sporcular Tokyo 2020'de okçuluk, boks, cimnastik, karate, tekvando ve güreşte olmak üzere 13 branşta madalya elde etti. Türk sporcular 6 farklı branşta madalya alma başarısı gösterdi.
Güreş ve tekvando gibi geleneksel sporda 5 madalya alan milli sporcular okçuluk, boks ve cimnastikte de tarihi başarılara imza attı. Karatede de 4 milli sporcu madalya kazanma başarısı gösterdi.

ABD askerlerinin 20 yılın ardından ülkeden çekilmesiyle Taliban, Afganistan’da yönetimi eline aldı.

16 Eylül’de içerisinde dört uzay turisti bulunan astronotsuz uzay aracı yolculuğa çıktı. Dünya çevresinde üç gün süren gezi, uzay turizminin öncüsü olarak görüldü.
Tesla'nın sahibi Elon Musk'ın kurucusu olduğu ABD'li uzay şirketi SpaceX'e ait bir Falcon 9 tipi roket, Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden yerel saatle 20.00'de uzay yolculuğuna başladı.
ABD'li milyarder Jared Isaacman ve beraberindeki üç kişinin yer aldığı "Inspiration4" adlı gezi, 18 Eylül günü uzay yolculuğunu tamamlayarak gezegene döndü.

Almanya'da 16 yıllık Angela Merkel dönemini bitiren seçim gerçekleşti.
Resmi ön sonuçlara göre, Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde 25,7 ile birinci, muhafazakar Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 24,1 ile ikinci sırada yer alırken, üçüncü sıradaki Yeşiller Partisi yüzde 14,8 ve dördüncü sıradaki Hür Demokrat Parti(FDP) yüzde 11,5 oy aldı.
Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Olaf Scholz, seçimler sonrasında Merkel’in yerine geçecek kişi olurken, seçim sonuçlarının kendisini memnun ettiğini söyledi.

Sudan’da 25 Ekim sabahı ordu, hükümete askeri müdahale gerçekleştirdi.
Başbakan Abdullah Hamduk’un gözaltına alınmasıyla başlayan süreç 27 gün sürerken, Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Dagalu, sivil teknokrat hükümeti kurulması ve seçimlerin 2023'te yapılması kararını aldıklarını söyledi.
Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi, ordunun yönetime el koyduğu 25 Ekim'den bu yana sivil yönetim talebiyle düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 40 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.
21 Kasım’da Egemenlik Konseyi Başkanı Burhan ile Başbakan Hamduk arasında yönetim krizini sona erdirmesi beklenen 14 maddelik siyasi anlaşma imzalandı. Asker yürütmenin işlerine karışmama ve daha önce verilen taahhütlere bağlılık mesajı verdi. Devrik Başbakan Hamduk görevine iade edildi ve teknokrat hükümeti kurmakla görevlendirildi.

1-12 Kasım tarihleri arasında İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı (COP26) düzenlendi.
COP26 görüşmelerinde, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 120’den fazla ülke sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı bir kırsal dönüşümün teşviki çerçevesinde, ormansızlaşmayı durdurmak için birlikte çalışmayı taahhüt etti.
Aynı zamanda ormanların korunması, iyileştirilmesi ve sürdürülebilir yönetimin sağlanması amacıyla 2021-2025 yılları arasında iklim finansmanı için toplu olarak 12 milyar ABD doları destek sağlanacağı duyuruldu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı