5 milyon vatandaş bekliyor! EYT'de tarih belli oluyor

Emeklilikte Yaşa Takılanlar hükümetin gündemine geldi. "Seçimi kaybetsekte yokum" diyen AKP yönetimi şimdi oy milyonların sesine kulak veriyor.

GÜNDEM 11.07.2022, 20:15
3
5 milyon vatandaş bekliyor! EYT'de tarih belli oluyor
Hükümet ek gösterge sorununu çözüme kavuşturduktan sonra bu kez diğer önemli bir sorun olan  EYT ile ilgili çalışmalara yoğunluk verdi.
Yıllardır Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar bir çok kez seslerini duyurmaya çalışmış Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bu konuya sert çıkmıştı. Erdoğan 16 Kas 2019'da  İstanbul'da SGK'nın toplu açılış töreninde yaptığı konuşmasında " Tutturmuş EYT erken emeklilik, İskandinav ülkelerinin hepsi battı. Ne için erken emeklilik? ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını en güzel şekilde alsın... Sosyal güvenlik sistemimizin çökmesini istemelerinin tek sebebi böylece oluşan kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirmeye çalışmalarıdır...Arkadaşlarıma söylüyorum beni buna sakın teşvik etmeyin...Seçimi kaybetsekte yokum" demişti.
Ekonomideki kötü gidişat nedeni oy kaybeden AKP, oylarını arttırmak için önceden mağdur olan vatandaşların sesini duyumsamazlıktan gelirken, şimdi ise oy alabilmenin yolunu, önceden yapmaları gerekenleri şimdi yapmakta buldu.
Yaklaşık 5 milyon insan, EYT için çözüm bekliyor. EYT için alternatif çözümler olduğunu söyleyen Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi  Tarkan Zengin, değerlendirmelerde bulundu.
EYT ile ilgili çözümlerin önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşacağını kaydeden Zengin, "Önümüzdeki dönemde prim yaş şartının indirilip indirilmeyeceğini prim ödeme gün sayısında kolaylıklar sağlanıp sağlanmayacağını göreceğiz." ifadelerini kullandı.
Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaşla ilgili indirim beklentisi söz konusu olabilir. Emekliliği bekleyenin 10 yılı varsa belli bir yıla indirilmesi olabilir. Prim ödeme gün sayısını öne çıkaran modeller söz konusu. 7 bin 200 gün ya da 9 bin gün prim ödeyenlerin yaşa bakılmadan emekli edilmesi söz konusu olabilir."
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı  Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama EYT konusunda şunları kaydetmişti: " Türkiye'nin emekçileri hiç merak etmesinler, hiç endişe etmesinler. Türkiye'nin her sorunu, çözülmesi gereken dosya olarak önümüzde duruyor. Bu, önümüzdeki dosyalardan, çözülecek şeylerden biri. Bu yılın sonuna kadar bu yolda önümüzde olan bütün dosyaları çözeceğiz. O da önemli dosyalardan biri… Orada da alternatif maliyetleri, çözüm önerilerini oluşturmaya çalışıyoruz. Her şey önümüzde."
8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi erkek için 25, kadın için 20 yıl ve 5 bin gün prim ödeme şartlarının yanına bir de kadın için 58 erkek için ise 60 yaş şartı getirildi. Bu şartlara bakıldığında emekli olmak için prim, yaş ve sigortalılık süresini tamamlamak gerekiyor.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olan, prim ve yıl şartlarını tamamlayan, henüz emekli olamayan insanları kapsıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı