7 Adımda Üniversite Sınavına Nasıl Hazırlanılır?

Üniversite sınavına hazırlananlara bazı tavsiyeler vererek bu zorlu süreci nasıl kolayca alt edebileceklerini göstereceğiz.

EĞİTİM 09.05.2022, 15:15
16
7 Adımda Üniversite Sınavına Nasıl Hazırlanılır?
Üniversite sınavı pek çok genç için geleceklerini belirleyecek bir sınavdır. YKS sınavının hızla yaklaşmasıyla birlikte pek çok kişi de üniversite sınavına nasıl hazırlanacağıyla ilgili sorular soruyorlar. Biz de bu yazımızda üniversite sınavına hazırlananlara bazı tavsiyeler vererek bu zorlu süreci nasıl kolayca alt edebileceklerini göstereceğiz. Eğer siz de “YKS sınavına nasıl hazırlanılır?” diye merak ediyorsanız, yazımızı okumaya devam edin.
Çalışın…
Evet, fazlasıyla basit bir tavsiye gibi görünebilir. Etrafınızdaki herkes size “Çalış! Çalış! Çalış!” diyor olabilir ancak çalışmak ile çalışmak arasında fark olduğunu da unutmayın. YKS sınavında sadece belli konulardan soruların çıkacağını, sayılı soru olduğunu unutmayın. Çalışmaya odaklanın ve hayatınızı kısa bir süreliğine dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırın. Önünüzdeki sürecin uzun olduğunu unutmayın, kendinize bir yks sayaç bulun ve zamanlamanızı iyi yapın. Bu uzun süreç eğer dikkatli çalışırsanız size fazlasıyla yetecektir ancak düzensiz bir çalışma bu uzun süreci verimli bir şekilde çalışarak geçirmenizin önüne geçebilir.
Vazgeçmeyin!
İkinci ve en önemli tavsiyemiz vazgeçmemektir. Daha önce YKS’ye girip beklentinizin altında bir sonuç almış olabilirsiniz. Ya da temelinizin olmadığını düşünüyor da olabilirsiniz. Peki bütün bunlar sizin bir sonraki sınavda da başarısız olacağınız anlamına gelir mi? Elbette gelmez. Eğer hayatınızın her anını kendinizi geliştirmek için geçiren biriyseniz zaten beklentinizin üstünde puan almanın işten bile olmadığını fark edeceksiniz. Bir önceki sınav istediğiniz gibi geçmemiş olabilir, bir sonraki sınavda bu durumu tersine çevirmeye çalışın. Vazgeçmeyin. Bu sene sizin seneniz olacak.
Çeşitlilikten Faydalanın
Genelde öğrenciler kendilerine sunulan kaynakları ya da en bilinen kaynakları tercih etmektedir. Ancak, çok farklı yayıncılıkların hazırladığı sayısız kaynağa sahip olduğunuzu asla unutmayın. Mümkünse doğru kaynakları seçmeye çalışın ve çeşitlilikten faydalanarak farklı soru tiplerini tecrübe edin. Farklı kaynakların farklı konulara odaklanabileceğini de hesaba katarak kaynak seçimlerinizi buna göre yapın. Ayrıca, bir kaynağı sadece zor olduğu için seçmemeye de özen gösterin. Kaynakların önceki YKS sınavlarını da gözden geçirerek sorularını tamamen bir sonraki sınava yönelik şekilde hazırlamaları gerekmektedir. Siz de bunları hesaba katarak farklı kaynakları deneyin.
Deneme Çözün
Test çözmek, konu anlatımlarını okumak ya da kaynak kitapları tarayıp bitirmek sınava en iyi hazırlanma yöntemi olarak görülür. Ancak, sık sık deneme çözmenin sizin sınava psikolojik olarak hazırlanmanızı da sağlayacağını unutmayın. Denemelerin en büyük faydası bir yerde sınavı bizzat tecrübe etmenizi sağlamasıdır. Soruları ne kadar sürede çözebildiğinizi test etmenizi sağlaması ve buna göre soru çözme hızınızı nasıl ayarlamanız gerektiğini size göstermesi de denemelerin faydaları arasındadır. Ayrıca, denemelerden aldığınız skorları YKS puan hesaplama ile hesaplayıp hedefinize ne kadar yakın olduğunuzu da görebilirsiniz.
Çalışma Programı Yapın
Çalışma programı yapmak çok klasik bir yöntem olsa da sınava etkili bir şekilde hazırlanmanın arkasında yatan ana unsurlardan birisidir. Çalışma programı yapmanın en büyük artısı size zamanınızı biraz daha etkili kullanma fırsatı vermesi ve motivasyonunuzu arttırmasıdır. Yaptığınız plan gün gün, saat saat olmak zorunda bile değil; programınız hangi hafta hangi konuları bitireceğinizi ya da haftanın hangi günleri hangi derslere çalışacağınızı bile gösterebilir. Çalışma programı hazırlamak da size yeterli zamanınız olduğunu göstererek rahatlatıcı bir etkiye sahip olacaktır.
Sıfırdan Başlamaktan Korkmayın
Bir derste temeliniz olmadığını mı düşünüyorsunuz? Sıfırdan başlayın! Her şeye en baştan başlamak biraz korkutucu gibi görünse de sandığınızdan çok daha kolay bir iştir. Özellikle söz konusu matematik gibi bir ders ise sıfırdan başlamanın halihazırda sahip olduğunuz bilgiyi de sağlamlaştırma gibi bir avantajı vardır. Eğer bir konuda eksiğiniz olduğunu düşünüyorsanız gerek konu anlatımları gerek farklı yayıncılıkların sıfırdan başlayanlara yönelik çıkarttığı kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Sıfırdan başlamanın bir diğer avantajı da yukarıda belirttiğimiz gibi halihazırda var olan bilginizi de tazeleyerek sınavlara daha hazırlıklı girmenizi sağlamasıdır. Üniversite sınavı pratik ile fethedilecek bir sınav olduğu için bol bol pratik yapmalısınız.
Olumsuzluklardan Uzak Durun
Üniversite sınavı, psikolojik olarak hazırlandığınız takdirde kolay bir şekilde başarılı olabileceğiniz bir sınavdır. Her ne kadar konulara hakimiyetiniz bu sınavdaki başarınızı belirleyecek olsa da psikolojik olarak hazırlanmak fazlasıyla önemlidir. Bu sebeple, sınava hazırlandığınız süreçte mümkün olduğunca her türlü olumsuzluktan uzak durmaya çalışın. Eğer moralinizi bozan ve sınava hazırlandığınız süreçte sizi rahatsız eden bir kişi ya da bir olay ile karşılaşırsanız bu olumsuzlukları hayatınızdan çıkartmak sınavda başarılı olmanızı sağlayacaktır. Hiçbir olumsuzluğun geleceğinizden daha önemli olmadığını unutmayın.
BONUS: Gerçek Bir Hedef Edinin
Çoğu öğrenci gerçek bir hedef belirlemeden üniversite sınavına hazırlanıyorlar. Bu durum, kazanacağı bölümü gerçekten istemeyen öğrencinin sınava motive olmadan hazırlanmasına sebep oluyor. Bu yüzden, kendinize gerçek bir hedef edinmeye çalışın. Üniversitelerin tanıtım broşürlerine bakının, farklı bölümlerle ilgili yazılar okuyun videolar seyredin, en çok ne yapmayı istediğinizi düşünün, gelecekte kendinizi kim olarak hayal ettiğinizi hesaba katın, nasıl bir iş yapmak istediğinize karar verin, bölümünüzü seçin ve küçük bir kâğıda hedefinizi yazıp duvarınıza ya da dolabınıza yapıştırın.
Kaynak: https://unirehberi.com/

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 17 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı