70 yıllık dev inşaat şirketinin iflası istendi

NATO projelerinde de imzası bulunan 70 yıllık Endem İnşaat’ın iflasını istendi.

EKONOMİ 15.06.2022, 07:50
3
70 yıllık dev inşaat şirketinin iflası istendi
Türkiye genelindeki belli başlı birçok TV kulesinin yanı sıra havalimanı kontrol kuleleri ve NATO projelerinde de imzası bulunan 70 yıllık Endem İnşaat’ın iflasını istendi.
Grubun amiral gemisi dahil üç şirkete yönelik iflas istemli davaları işçiler açtı. İflas kararı çıkması halinde, işçiler paralarını almak için Büyükçekmece’de bulunan 220 metre uzunluğundaki TV kulesinin satışını isteyecek.  
Endem Şirketler Grubu yakın zaman öncesine kadar, taahhüt alanında Türkiye’nin en köklü gruplarından biriydi. Mühendis Osman Naci Endem’in temelini attığı grubun kuruluşu 1950’li yılların sonlarına dayanıyor. Yurtiçi ve yurtdışında bir dizi önemli projeye imza atan grubu farklılaştıran alan ise kule inşaatları oldu.
Onlarca fabrika, santral, çimento ve yağ fabrikası siloları ile binaların yanı sıra NATO Uydu Yer İstasyonu’nu da yapan Endem İnşaat’ın yurtiçi ve yurtdışında inşa ettiği kule sayısı ise 18 olarak kayıtlara girdi. 
1972’de Çamlıca TV Kulesi’ni 8 ayda inşa eden Endem İnşaat, zaman içinde Erzurum, Kars, Gaziantep, Bursa ve İzmir gibi illerde yapığı TV kulelerinin yanı sıra Cezayir ve Suudi Arabistan’dan kule inşaatları yaptı.
TV kuleleri dışında Atatürk Havalimanı ve İzmir Havalimanı’nın koruma kontrol kulelerini de inşa eden grubun, son büyük kule projesi ise Büyükçekmece’de yapılan Erdem TV Kulesi oldu.
Yapımına 1999’da başlanan 220 metre uzunluğundaki kule 2008’de tamamlandı. Yapıldığı dönem, dünyanın en yüksek 10 yapısından biri olma özelliği taşıyan kule uzun yıllardır atıl durumda. Gruba ait değerli varlıklardan biri olma özelliği taşıyan kulenin akıbetinin ne olacağı merak edilirken gruba yönelik kritik bir dizi davanın açıldığı anlaşıldı.
220 metre uzunluğundaki Endem TV Kulesi 14 yıldır atıl durumda. Kule, yapıldığı dönem dünyanın en yüksek 10 yapısından biriydi.
Gruba bağlı şirketlerde çalışan 22 işçi, alacaklarını tahsil edemeyince iş mahkemelerinde dava açtı. Davaları kazanan işçiler, bu kez davalılar Ençel-Endem Çelik İmalat Montaj Limited Şti, Endem Cephe Sistemleri Sanayi ve Ticaret AŞ ve Endem İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’ye karşı iflas istemi ile dava açtı. Her işçinin davası ayrı ayrı görülüyor.
Geçen 9 Haziran’da, işçiler Erdem Kundakcı ile Halil Kara’nın açtığı davaların duruşmaları yapıldı. İki işçinin, İstanbul 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen ve art arda yapılan duruşmalarına, borçlu şirket avukatının katılmadığı görüldü. Anılan davalarda, işçiler, şirketlerin iflasını istedi. Mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmaları ileri bir tarihe erteledi.
İşçiler adına iflas istemli davaları takip eden Avukat Ufuk Yıldızlı “İşçilerin alacakları ödenmedi. Ödeme yapılmazsa iflas kararlarının çıkması kaçınılmaz. Bu durumda, şirket varlıklarının satışı yapılarak işçilerin paraları ödenecek. Grubun önemli varlıklarından biri de Büyükçekmece’deki Endem TV Kulesi... Oluşacak iflas idaresi kulenin satışını gerçekleştirebilir” diye konuştu.
Öte yandan, konuya ilişkin ulaşmaya çalıştığımız şirket yönetiminin genel merkezinde telefonlara bakan kimse olmadı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı