70 yıllık plan için emperyalist uyarı

Anadolu Gençlik Derneği (AGD) bünyesindeki Uluslararası Strateji Araştırma Merkezi (UGSAM) bülteninde bağımsızlık yolunda önemli bir aşamayı geride bırakan Moro’ya ait bilgiler yer aldı.

GÜNDEM 14.04.2021, 04:35
11
70 yıllık plan için emperyalist uyarı
AGD Dış İlişkiler Komisyonu bünyesinde çalışan Uluslararası Gençlik Strateji Araştırma Merkezi’nin (UGSAM) hazırladığı çalışmada “Müslümanların 70 Yıllık Planı; Moro’da Adım Adım Uygulanıyor” başlığı altında ülkenin devletleşme süreci ele alınıyor. ABD’nin söz konusu etkisinden söz edilen çalışmada, bu konuda emperyalistler için Müslümanların uyanık olması gerektiği uyarısı da yapılıyor.
2018 yılında seçimle gelen özerlik sonucu yeni bir devlet yapılanması içine giren Morolu Müslümanlar’ın bu süreç de yalnız bırakılmaması gerektiği ifade edildi. Bölge hakimiyeti hayalleri kuran emperyalist ülkelerin söz konusu çabalarının da ele alındığı araştırma makalesinde Moro’ya ait uyarılar da yer aldı.

ABD’nin ilk emperyalist müdahalesinin Filipinlere yapıldığı kaydedilen araştırma makalesinde, “Morolu Müslümanlar, Amerika’nın şeytani planlarının ilk kurbanı olmuşlardır. İkinci dünya savaşı sonrasında ABD, o güne kadar kendi işlerinde yarı özerk bir yönetim sergileyen Moro topraklarını da Filipinler’e katarak Filipinler’e bağımsızlık vermiştir. O günden beri her geçen gün Amerika’ya bağımlılığını arttırarak Amerika’nın bölgedeki askeri ve stratejik açıdan en güçlü müttefiki haline gelen Filipinler, ekonomik açıdan da ucuz iş gücünün odak noktası haline gelmiştir” ifadeleri yer aldı.

1997 yılında Filipinler yönetimi ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) arasında barış görüşmeleri başlarken, görüşmeler 2019 yılında yapılan referandumla sonuca bağlandı. Referandum sonucuna göre Bangsmoro Özerk Bölgesi ilan edildiği belirtilen UGSAM makalesinde, Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) hareketinin amaçları da şu cümlelerle aktarıldı: “İlk yirmi yıllık süreçte (1981-2000) hedeflenenler şu şekilde: İslam’ın özünden uzaklaşmaya başlayan Bangsmoro halkının bütün yönleriyle yeniden İslam’a dönmesinin sağlanması, askeri yapılanmanın güçlü bir şekilde tesis edilmesi, kendi kendine yetebilir olma, yönetim, idare ve organizasyon sahalarında güçlenip gelişme. Yeryüzünde adil düzenin kurulması için bu gibi uzun vadeli hedefler uğruna mücadele etmek her Müslüman’ın görevidir.”

Bangsomoro Özerk Bölgesi geçiş sürecinde ABD’nin rolüne de değinilen araştırma makalesinde dikkat çeken bir uyarı yer aldı. ABD’nin, bağımsızlığının arifesindeki Moro’ya el atmaya çalıştığına değinilerek, “ABD, Bangsamoro geçiş hükümeti ile terörle mücadele konusunda ortak bir anlayışla hareket edildiğini açıklamış ve geçiş hükümetine 18,7 milyon dolar bağış yaptığını duyurmuştur. Bölgede halen emperyalist sömürgeci bir unsur olarak askeri varlık bulundurmaya devam eden ve iyi niyet taşımasının mümkün olmadığını düşündüğümüz ABD’nin Mindanaolu hakimlere yargı danışmanlığı eğitimi verdiğini de not etmekte fayda var” uyarısına yer verildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı