ABD basını duyurdu: Pelosi, Tayvan'a gitme kararı aldı

CNN kanalı, ABD Temsilciler Meclisi Nancy Pelosi Çin ile ABD arasında gerilime neden olan Tayvan'ı ziyaret etme kararı aldığını iddia etti.

GÜNDEM 01.08.2022, 17:25
6
ABD basını duyurdu: Pelosi, Tayvan'a gitme kararı aldı
Çin lideri Xi Cinping, ABD Başkanı Joe Biden'la görüşmesinde 'ateşle oynama' diyerek tepkisini dile getirmişti.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Asya turu kapsamında geçtiğimiz hafta tartışmalara neden olan Tayvan ziyaretini gerçekleştireceği belirtildi.
CNN International'ın üst düzey Tayvan ve ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre, Pelosi son 25 yılda Tayvan'ın ziyaret eden ilk Temsilciler Meclisi Başkanı olacak.
Tayvanlı yetkililer, Pelosi'nin Tayvan'da bir gece kalacağını belirtirken, ABD'li siyasetçinin Taipei'ye ne zaman iniş yapacağı henüz bilinmiyor.
ABD Savunma Bakanlığı'nın da Pelosi'nin Tayvan ziyaretine ilişkin hazırlık yaptığı ve bölgedeki Çin hareketliliğini izlediği ifade edildi.
Pelosi'nin daha önce duyurulan resmi ziyaret programında Tayvan yer almıyordu.
Çin'den gelen sert açıklamaların ardından ABD ordusunun da ziyarete karşı olduğu yönünde haberler Amerikan basınında kendine yer bulmuştu.
Kendi kendini yöneten bir ada ülkesi olan Tayvan, Pekin tarafından Çin'in bir bölgesi olarak görülüyor.

Geçtiğimiz haftalarda Pelosi'nin Tayvan'ı ziyaret edeceğini açıklamasının ardından Çin ve ABD arasındaki tansiyon yükselmişti.
Pekin yönetimi Pelosi'nin ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, ziyarete 'askeri karşılık' dahil sert tepkiler verileceği uyarısında bulunmuştu.
Devam eden süreçte Çin Devlet Başkanı Şi ile ABD Başkanı Biden arasında 2 saat 17 dakika süren bir telefon görüşmesi yapılmıştı.
Görüşmede Şi'nin Biden'a Tayvan konusunda, "Ateşle oynayan kendini yakar" dediği aktarılmıştı.
Pekin yönetimi Pelosi'nin ziyaretinin Tayvan'ın bağımsızlığını ilan etmesi yönünde bir teşvik mesajı taşıyacağına inanıyor.
Zira Pelosi'nin Tayvan ziyareti gündeme geldikten sonra Güney Çin Denizi'ndeki asker hareketlilik artmış gibi görünüyor.
Gemi trafiğine kapatılan bölgede Çin donanması hafta sonu boyunca tatbikatlar düzenledi.
Ayrıca Çin Halk Kurtuluş Ordusunun sosyal medya hesabında "Savaşa hazırlanıyoruz!" başlıklı bir mesaj paylaşıldı.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı