ABD'den Tayvan uyarısı: Çin, adayı ele geçirebilir

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları sürerken, Moskova'nın yakın müttefiki Çin’in Tayvan'a yönelik askeri harekat planlandığı iddia edildi.

DÜNYA 11.05.2022, 12:05
7
ABD'den Tayvan uyarısı: Çin, adayı ele geçirebilir
Rusya ile Ukrayna'yı biri birine düşüren ABD, Çin ve Tayvan için kolları sıvadı.
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı ile Avrupa kıtası çalkalanırken, Güney Asya'da da savaşın sesleri yükseliyor.
ABD’de Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi önünde yaptığı konuşmasında Çin’in aktif olarak Tayvan’ı ele geçirebilecek bir ordu kurmaya çalıştığını iddia etti.
Haines, Tayvan’a yönelik ciddi bir tehdidin olduğunu belirtirken, 2030’a kadarki süreçte Çin’de askeri bir hamle beklediklerini belirtti.
Haines, “Bize göre, Çin, Tayvan’a müdahale etmek için ordusuyla ilgili çalışmalarını hızlandırdı.” dedi.

 Haines ayrıca, öncelikli olarak Çin’in Tayvan krizini barışçıl yollarla çözmek isteyeceğini öne sürdü.
CIA Direktörü Bill Burns de önceki gün yaptığı açıklamada, Ukrayna’daki savaşın Çin’in hesaplarını etkilediğini iddia etmişti.
Burns, “Çin Devlet Başkanı Şi’nin zaman içinde Tayvan üzerinde kontrolü ele geçirme kararlılığını bir an olsun erozyona uğrattığını düşünmüyorum, ancak bunun nasıl ve ne zaman yapacakları konusundaki hesaplamalarını Ukrayna üzerinden düzenliyorlar.” dedi.
Rusya'nın Ukrayna'daki işgali de Tayvan'ı alarm durumuna geçirmişti. Tayvan’ın Çin anakarasına bağlanması, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in ülkeyi 2050’ye kadar birleştirerek güçlendirme planının en önemli ayaklarından biri olarak görülüyor.
“Tek Çin” ilkesini benimseyen Çin, halihazırda Tayvan’ı ülkenin bir parçası olarak görüyor. Rusya’nın yakın müttefiki olan ülke son dönemde ordusunu modernize etmek için büyük yatırımlar yapıyor.
ABD her ne kadar ‘Tek Çin’ konusunda ülkeye destek olsa da Tayvan’a askeri desteği nedeniyle iki ülke birçok kez karşı karşıya geldi.
Son olarak, Çin, ABD’ye, Tayvan konusunda “ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü” korumakta kararlı olacağı mesajını verdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı