Abdüllatif Şener: Tarihin en faizci hükümeti

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bütçe maratonu “faiz ve kamera” tartışmasıyla başladı.

SİYASET 27.10.2022, 07:35
1
Abdüllatif Şener: Tarihin en faizci hükümeti
Görüşmelerde milletvekillerinin telefonla görüntü alması tartışma konusu olurken, muhalefet milletvekilleri bütçeye “faiz” üzerinden eleştirilerde bulundu. CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, iktidarın sadece Cumhuriyet döneminin değil, Osmanlı İmparatorluğu da dahil Türk tarihinin en faizci hükümeti olduğunu söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe maratonu başladı. Komisyonda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin geneli ile Sayıştay raporları üzerinde görüşmeler yapıldı. Komisyonda hükümet adına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, bütçe sunumu yaptı ve muhalefetin eleştirilerine yanıt verdi. CHP’li milletvekilleri üzerinde, ‘Faize 565 milyar, çiftçiye 54 milyar ayıran bütçe’ ‘Vatandaşın vergisini KKM’ye aktaran bütçe’ ‘Faiz lobisine çalışan bütçe’ ‘Zengini abat eden, emekçiyi berbat eden bütçe’ dövizlerle görüşmelere katıldı.
Görüşmede milletvekillerinin telefonla görüntü alması da tartışma konusu oldu. Gazetecilerin kameralarla çekim yaptığı toplantı salonunda muhalefet milletvekilleri usul yönünden görüşmelere itirazlarını dile getirirken Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz milletvekillerinin kameraları görünce uzun konuşmalar yaptığını, bu nedenle görüşmelerin geciktiğini söyledi. Yılmaz, konuşmaların uzaması üzerine 5 dakika ara vererek kameraların çekimine son verdi. Daha sonra başlayan görüşmelerde bu sefer de milletvekillerinin cep telefonundan çekim yapmalarıyla ilgili tartışma başladı.
AKP milletvekilleri, muhalefetin görüşmeleri cep telefonuyla çekmelerine itiraz etti. Başkan Yılmaz da cep telefonuyla milletvekillerinin sadece kendi konuşmalarını çekebileceğini, diğer milletvekilleri ve Fuat Oktay’ı çekmelerine izin vermeyeceğini söyledi. Muhalefet milletvekilleri Başkan Yılmaz’a itiraz ederek, “Çekinecek neyiniz var da izin vermiyorsunuz. Halkın bütçesini görüşüyoruz, halk haberdar olmasın mı?” dediler.
CHP Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, iktidarın sadece Cumhuriyet döneminin değil, Osmanlı İmparatorluğu da dahil Türk tarihinin en faizci hükümeti olduğunu söyledi. Hiç bir dönemde faiz ödemelerinin anaparayı geçmediğini belirten Şener, “İlk defa bu hükümet döneminde iç borç faiz ödemeleri anaparayı geçmiştir. Neden, faizi düşürüyoruz diye uyguladıkları politikalar yüzünden. Ocak 2022’de anapara borç 1,3 trilyon, faizi 1 trilyondu. Nisan’da iç borçların anaparası 1 trilyon 483 milyara, faiz ise anaparayı geçerek 1 trilyon 743 milyara çıktı, yani 300 milyar arttı… Bir de kamuoyuna faizi düşürdük diyorsunuz” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı