Acı gerçeği itiraf etti: Babanız intihar etmedi, işkenceyle öldürüldü

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cezayir direnişinin sembol isimlerinden avukat Ali Bumincil'in ölümüne dair itirafta bulundu.

DÜNYA 03.03.2021, 12:50
37
Acı gerçeği itiraf etti: Babanız intihar etmedi, işkenceyle öldürüldü
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Cezayir direnişinin sembol isimlerinden avukat Ali Bumincil'in işkenceyle öldürüldüğünü itiraf etti.
1957'deki Cezayir Bağımsızlık Mücadelesi sırasında direnişin sembol isimlerinden avukat Ali Bumincil'in işkenceyle öldürüldüğünü açıklayan Macron, Bumincil'in çocuklarını Elysee Sarayı'nda ağırlayarak itirafta bulundu.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un itirafında Fransa'nın sömürge tarihine ve Cezayir Savaşı'na ilişkin tarihçi Benjamin Stora'nın 20 Ocak'ta sunduğu rapordaki tavsiyelerin etkili olduğu öğrenidi.
Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada, kolonyal sisteme başkaldıran Buminci'nin işkenceci Fransız General Paul Aussaresses'in emriyle Fransız askerlerince alıkonulduktan sonra gizli bir yere götürüldüğü, burada kendisine işkence edildiği, ardından 23 Mart 1957'de katledildiği aktarıldı.

Fransa'nın 1830'da başlayan ve 1966 yılında sona eren Cezayir'deki sömürge dönemine ilişkin Cumhurbaşkanı Macron'un, tarihçi Stora'ya hazırlattığı rapor, iki ülke arasındaki sömürge tartışmasını yeniden gündeme taşıdı.
Rapora göre, Fransa, Cezayir topraklarında 17 ayrı nükleer deneme yaptı ve Fransız güçlerinin bu topraklara döşediği mayın ve patlayıcılar binlerce Cezayirlinin canına mal oldu.
Diğer yandan Fransa basınında Macron'un bu konuda özür dilemeyeceği haberleri, Cezayir'de tepkiyle karşılanmıştı.
Fransa'nın Afrika kıtasındaki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneğini teşkil eden Cezayir, 1954'te bağımsızlık mücadelesine başladı.
Cezayir, 8 yıl süren bağımsızlık mücadelesiyle bu uğurda en ağır bedel ödeyen ülkelerden biri kabul edilirken, yaşanan büyük acılar, Fransa'nın Afrika'dan çekilirken bıraktığı "kara leke" olarak tarihe yazıldı.
Ülkede yıllar süren insanlık dışı savaşta yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti, milyonlarca insan yerinden oldu.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:31
Güneş 05:56
Öğle 12:43
İkindi 16:24
Akşam 19:21
Yatsı 20:41
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı