Açlık asgariyi geçti

Halkın gerçek gündemi “geçim”, her geçen gün zorlaşıyor… Her ay açıklanan açlık ve yoksulluk rakamları bir gün bile gündem olmuyor…

GÜNDEM 28.05.2021, 04:35
11
Açlık asgariyi geçti
Türk-İş tarafından paylaşılan açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Mayıs ayında açlık sınırı 2 bin 830 lira olurken, 2 bin 825 lira olan asgari ücreti geride bıraktı. Araştırma sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı da 9 bin 219 lira olarak açıklandı.
Türk-İş Konfederasyonu, Mayıs ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre Mayıs ayında 2 bin 830 TL olarak belirlenen açlık sınırı, yılın ilk beş ayında 2 bin 825 TL olan asgari ücreti geride bıraktı. Nisan ayında ise açlık sınırı tutarı sınırı 2 bin 767 lira olarak belirlenmişti. Dört kişilik bir ailenin Mayıs ayı yoksulluk sınırı ise 9 bin 219 lira olarak açıklandı. Mutfak enflasyonu Mayıs’ta yüzde 2,28, yıllık bazda da yüzde 18,07 oldu. Vatandaşın aylık mutfak masrafı bir yıl öncesine göre 392 TL ve aile bütçesine binen genel yük de yıllık bazda 1.277 TL artış gösterdi. Yılın sadece ilk beş ayı sonunda, aile bütçesine gelen ek yük ise 783 TL oldu.
Türk-İş Konfederasyonu, Mayıs ayı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre Mayıs ayında 2 bin 830 TL olarak belirlenen açlık sınırı, yılın ilk beş ayında 2 bin 825 TL olan asgari ücreti geride bıraktı. Nisan ayında ise açlık sınırı tutarı sınırı 2 bin 767 lira olarak belirlenmişti. Araştırma sonuçlarına göre dört kişilik bir ailenin Mayıs ayı yoksulluk sınırı da 9 bin 219 lira olarak açıklandı. Bekâr bir çalışanın aylık yaşam maliyeti tutarı ise 3 bin 435 TL’ye yükseldi.
Mutfak enflasyonunun aylık yüzde 2,28, yıllık yüzde 18,07 oranında arttığı kaydedilen araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) bir yıl öncesine göre 392 TL ve yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) 1.277 TL artış gösterdi. Yılın sadece ilk beş ayı sonunda, aile bütçesine gelen ek yük ise 783 TL oldu.
Araştırma sonuçları ile ilgili bir değerlendirme paylaşan Türk-İş Yönetim Kurulu, ülke gündeminin sıklıkla değişmesine rağmen çalışanların tek derdinin geçim sıkıntısı olduğu kaydedilerek, “Üretimin temel girdisi olan akaryakıt fiyatlarında bu ay gerçekleşen artışın önümüzdeki aylarda başta gıda maddeleri olmak üzere birçok temel mal ve hizmet ürünlerine yansıması bekleniyor. Bu gelişme başta ücretli çalışanlar olmak üzere geniş halk kesimlerinin satın alma gücünü daha da geriletti. İşten çıkarma yasağının sona ermesiyle yaşanabilecek yaygın işsizlik ekonomik ve sosyal hayata yansıması olumsuz olacak” ifadelerine yer verildi.
Türk-İş Yönetim Kurulu, ülke gündeminin sıklıkla değişmesine rağmen çalışanların tek derdinin geçim sıkıntısı olduğunun kaydedildiği araştırma sonuçları ile ilgili değerlendirmesinde, “Üretimin temel girdisi olan akaryakıt fiyatlarında bu ay gerçekleşen artışın önümüzdeki aylarda başta gıda maddeleri olmak üzere birçok temel mal ve hizmet ürünlerine yansıması bekleniyor. Bu gelişme başta ücretli çalışanlar olmak üzere geniş halk kesimlerinin satın alma gücünü daha da geriletti. İşten çıkarma yasağının sona ermesiyle yaşanabilecek yaygın işsizliğin ekonomik ve sosyal hayata yansıması olumsuz olacak” ifadelerine yer verildi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı