Afetten kurtuldular, kirazede oluyorlar

Afet bölgesinden kaçarak daha güvenilir buldukları illere giden depremzedeleri, büyük sıkıntılar karşıladı.

ÇEVRE 04.03.2023, 04:35
1
Afetten kurtuldular, kirazede oluyorlar
Haber: Ali Ekber
Daha çok barınma noktasında sorun yaşayan afetzedeler, yükselen konut fiyatları ve kira fiyatlarından ötürü bir türlü yerleşme konusunda sağlam adımlar atamadı. Her ne kadar bazı illerde bu konuda kararlar alınsa da fırsatçıların önü alınamıyor, kira fiyatları ise üç katı ve beş katı şeklinde yükseliyor.
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından açıklanan resmi rakamlara göre 2,2 milyon insan şehirlerini terk etmek zorunda kaldı. Mersin, Elazığ, Antalya, Konya, Ankara, İstanbul ve Aydın gibi kentlere göç eden depremzedeler yüksek kira fiyatları ile karşılaştı. Evini, arabasını ve işini kaybettiği için maddi anlamda zorlanan depremzedeler, fahiş oranda artan kira fiyatlarını karşılayamadığı için konut bulamıyor.

Kahramanmaraş merkezli şiddetli depremler 10 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Malatya gibi illerde yer yer yıkımlar meydana gelirken, Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da ise başta şehir merkezleri olmak üzere ilçeleriyle beraber yüz binden fazla bina yerle bir oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın yaptığı tespitlere göre milyonlarca bina ise hasar aldığı için kullanılamayacak hale geldi. Bu nedenle milyonlarca depremzede şehirlerini terk etmek durumunda kaldı.
Başta yakın şehirler olan Elazığ, Antalya, Mersin, Konya gibi kentlere giden depremzedeler, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirleri de tercih ediyor. Depremzedeler kaybettikleri ev ve işleri nedeniyle maddi açıdan zorlanırken göç ettikleri şehirlerdeki fahiş kira fiyatları nedeniyle konut bulamıyor. Binlerce depremzedenin tercih ettiği şehirlerin başında başkent Ankara da geliyor. Deprem öncesinde de fahiş oranda artan kira fiyatları deprem sonrasında yüzde 60’ın üstünde arttı. Başta Altındağ, Mamak ve Keçiören gibi ilçelerde kira fiyatlarını artıran fırsatçılar, depremzedelerin yaşadıkları acıları da görmezden geliyor.

Depremin yıkıcı etkisiyle maddi ve manevi açıdan büyük yara alan depremzedeler, göç ettikleri şehirlerde hayata tutunmaya çalışıyor. İlk etapta aile yakınlarının evlerine yerleşen depremzedeler, bu illerde kiralık ev arayışlarını sürdürüyor. Ancak deprem öncesinde de yüzde yüzleri aşan kira zamları deprem ile birlikte fahiş oranda tekrar artırıldı. Deprem illerine yakın illerden olan Mersin’de kira fiyatları neredeyse iki katına çıkarken, 3.000 liralık konutlar 5 bin liraya, 4 bin liralık konutlar ise 6 bin liraya kadar çıktı. Benzer bir durum Diyarbakır, Antalya, Konya ve Isparta’da da görülürken, depremzedeler yaşanan durum nedeniyle evsiz kalmaya devam ediyor.

Deprem felaketinin ardından şehirlerini terk etmek zorunda kalan depremzedelerin başka şehirlere göç etmesi iç göçü de tetikledi. Resmi rakamlara göre 2,2 milyon depremzede başka illere göç etti. Artan kira fiyatlarını karşılamak için destek bekleyen depremzedeler için hükümetin adım atması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahibi olanlar için 5 bin lira, kiracı olanlar için ise aylık 2 bin lira kira yardımı yapacaklarını açıklamıştı. Açıklanan bu rakamlara rağmen fırsatçıların kira fiyatlarını fahiş oranda artırması desteklerin yetersiz kalmasına neden oldu. 2,2 milyon vatandaşın evsiz kalması sorunu devam ederken Ticaret Bakanlığı’nın deprem nedeniyle kira fiyatlarını fahiş oranda artıran fırsatçıları yönelik denetlemeleri de sıkılaştırması bekleniyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı