Ahilik geleneği, Türkiye’ye yayılacak

Türk-İslam medeniyetinin önemli kuruluşlarından Ahilik geleneği, esnafa verilen eğitimlerle Kırşehir’den tüm Türkiye’ye yaygınlaştırılacak.

KÜLTÜR SANAT 10.07.2021, 04:40
14
Ahilik geleneği, Türkiye’ye yayılacak
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin hazırladığı, Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü ile Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin (KESOB) destek verdiği “Ahi Esnafını Ahilik İlkeleri Doğrultusunda Eğitme Projesi”, Neşet Ertaş Kültür ve Sanat Merkezi ile Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezinde hayata geçiriliyor.
Proje kapsamında, KESOB üyesi odalardan gönüllü 40 esnafa, Ahilik konusunda uzman akademisyenler tarafından bu engin ve evrensel öğretinin doğuşu, eski Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasına etkisi, prensipleri ile ilgili bilgiler veriliyor. Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, AA muhabirine, Ahiliğin sadece esnaf teşkilatı değil aynı zamanda bir insan yetiştirme modeli olduğunu söyledi. Ecdadın, Anadolu’dan dünyaya yaydığı Ahilik prensiplerinin zaman, şartlar ve ihtiyaçlara göre yeniden yorumlanarak yaşanması ve yaygınlaştırılması için Ahiliğin başkenti Kırşehir’den haziranda projeyi başlattıklarını ifade eden Öztürk, yeni tip koronavirüs ( Kovid-19) tedbirleri kapsamında 40 esnafa 8 hafta sürecek ders programı uygulandığını dile getirdi. Kovid-19 salgınının iyice azalmasıyla sonbahar döneminde ders verilen esnaf sayısını artırmayı planladıklarını anlatan Öztürk, esnafın, dinler tarihi, iktisat, tasavvuf, felsefe alanında uzmanlardan ders alacağını belirtti. Eğitimin sonunda esnafa Ahi belgesi verileceğini bildiren Öztürk, “Belgeleri iş yerlerine asmalarının esnafa bir güven sağlayacağına ve Ahiliğin gereklerini diğer esnaftan daha iyi yerine getireceklerine inanıyorum” dedi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı