Ahmet Taşgetiren yazdı: AKP'nin 'Alevi açılımında' Süleyman Soylu deta

AKP'nin 'Alevi açılımındaki' anahtar ismi açıklayan Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, "İlginç bir şekilde Süleyman Soylu'yla irtibat kurdu" diye yazdı.

GÜNDEM 14.08.2022, 10:40
4
Ahmet Taşgetiren yazdı: AKP'nin 'Alevi açılımında' Süleyman Soylu deta
AKP'nin 'Alevi açılımındaki' anahtar ismi Karar yazarı Ahmet Taşgetiren açıkladı. Anahtar ismin bir dönem CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de çalışan Ali Arif Özzeybek olduğunu belirten Taşgetiren, "İlginç biçimde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile irtibat kurdu. Soylu’nun 'Kılıçdaroğlu’nun bir büyükelçi ile gizlice görüştüğü' iddiası onunla bağlantılıydı." diye yazdı.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cemevi ziyaretinin 2023 seçimlerindeki oy sıkıntısını da hesaba katan, ancak yine de sembolik olarak anlamı bulunan bir jest olduğunu dile getiren Taşgetiren, "Peki alevi camiasında 'siyaseten' bir karşılık oluşturur mu?" sorusuna "Aslında bu sonuç, bir süredir İçişleri Bakanlığı’nın şemsiyesi altında devam eden bir çalışmanın ürünü." diyerek şöyle yazdı:
"Burada Ali Arif Özzeybek ismi anahtar niteliğinde. Bir dönem CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun danışmanı idi. O ara benimle de görüştü. Kendisini 'Bektaşi' olarak tanıtıyor, Sünni Camia ile Alevi Camia arasında yakınlaşmayı sağlama arayışında olduğunu ifade ediyordu. Ben bu çabasını da önemsedim.
Sonra nasıl olduysa oldu, Kılıçdaroğlu’ndan ayrıldı, ilginç biçimde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile irtibat kurdu. Soylu’nun 'Kılıçdaroğlu’nun bir büyükelçi ile gizlice görüştüğü' iddiası onunla bağlantılıydı.
İzleyebildiğim kadarıyla Özzeybek, kimi Alevi - Bektaşi dedeleriyle ilişki kuruyor, onların sorunlarını İçişleri Bakanı Soylu’ya taşıyor, mülki amirler vasıtasıyla sorunların çözümünü sağlıyor, böylece inanç bağlamında olmasa da pratik işler noktasında örtülü bir 'Açılım' gerçekleşiyordu.
Bir ara Alevi Dedelerinin devlet desteği ile Kerbela’yı ziyaretleri konusu kamuoyuna yansıdı. Bu ilişkinin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ya da daha bireysel anlamda Soylu’nun siyaset planlarıyla ilgisi var mı, ayrı mesele, ama 'Dedeler'in etkinliğini yönetme gibi bir hesaba denk düştüğü açık.
Alevi camia, siyaseten mono-blok yapı arz etmiyor. Orada bir CHP ağırlığı olsa bile, bir kısmının da, Dedeler üzerinden Ak Parti’ye yönelmesi ihtimali yok değildir. İktidarın getirilerini kullanıp, sandıkta yine bildiği istikamette oy verme ihtimali de göz ardı edilemez.
İşin siyasi yönü çok net değil. Peki Cumhurbaşkanı’nın Cemevi ziyareti 'Alevilerin beklentileri' açısından jestten öte bir anlam taşır mı?
Ben, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o beklentilere sıcak yaklaştığı kanaatinde değilim. Orada da sanırım 'Hocaların uyarısı' etkilidir. Belki bir miktar uluslararası hesaplara ilişkin milli güvenlik değerlendirmeleri vardır.
Alevi camiada bir damar, keskin bir yorumu sürdürüyor. Orada mezhep ve değer savunması duyarlılığından öte bir duruş var. O kesimle iktidarın iletişimi de zor gözüküyor. (...)"

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı