Aidat krizi çözüldü! İran oy kullanma hakkını geri kazandı

Birleşmiş Milletlere olan aidat borcu nedeniyle oy kullanma hakkı askıya alınan İran, borcunu ödedi. BM, İran'ın yeniden oy kullanma hakkını geri kazandığını duyurdu.

DÜNYA 11.06.2021, 21:45
7
Aidat krizi çözüldü! İran oy kullanma hakkını geri kazandı
Birleşmiş Milletler'e (BM) ödemek zorunda oldukları finansal katkı, İran ve Orta Afrika Cumhuriyeti tarafından ödenmemesi sebebiyle iki ülke BM'de oy kullanma hakkını geçici olarak kaybetmişti. İran, borcunu ödedikten sonra oy kullanma hakkını yeniden kazandı.
BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'ın BM'ye aidat borcunu ödediğini duyurdu. BM'ye 65 milyon dolardan fazla aidat borcu bulunan İran, BM Genel Kurulunda oy kullanma hakkını yeniden kazanması için gereken 16 milyon dolarlık minimum ödemeyi yaptı ve oy kullanma hakkını geri kazandı.
İran'ın BM Daimi Temsilcisi Majid Takht Ravanchi ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ülkesinin BM'ye aidatını ABD'nin yasadışı yaptırımları yüzünden ödeyemediğini belirtti.
Ravanchi, "ABD'nin yasa dışı yaptırımları sadece halkımızı ilaçlardan mahrum bırakmadı, aynı zamanda İran'ın BM'ye olan aidatını ödemesini de engelledi. 6 aydır üzerinde çalışıyoruz ve BM, bugün ödemeyi aldığını duyurdu. İnsanlık dışı tüm yaptırımların hemen kaldırılması gerek." değerlendirmesinde bulundu.
Öte yandan BM Şartı'nın 19'uncu maddesine göre, bir ülkenin örgüte olan aidat borcu, son 2 yılda yaptığı ödemeden fazlaysa, o ülkenin BM Genel Kurulunda oy kullanma hakkı askıya alınıyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 04:24
Güneş 05:51
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:25
Yatsı 20:45
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı