Aile Bakanlığı kimsesiz çocukların parasını 'kaybetti'

Aile Bakanlığı'na yapılan bağış, kimsesiz çocuklara spor kompleksi yapılması için ayrılmıştı, ancak maalesef bu bağışın akıbeti belirsiz.

EKONOMİ 20.05.2023, 22:00
Aile Bakanlığı kimsesiz çocukların parasını 'kaybetti'
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na yapılan bağışın "kaybolduğu" ortaya çıktı. Olay, kimsesiz çocuklara yardım etmek amacıyla yapılan bağışların doğru şekilde kullanılması ve hesap verebilirlik ilkelerinin önemini bir kez daha gündeme getirdi.
Şöyle ki, bir vakıf, çocuk destek merkezi için spor salonu yapılması şartıyla 29 Aralık 2016 tarihinde 100 bin TL nakit para Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı hesabına yatırdı. Bağışın amacı açık bir şekilde belirtilmiş olup işlem açıklamasında, "Çocuk Destek Merkezi Müdürlüğü'nde kalan çocuklara yönelik spor kompleksi yapılması için" ifadesi yer alıyordu.
Ancak, vakıf bağışın kullanımının gerçekleşmediğini fark edince, paranın akıbetini sorguladı. Banka hesap ekstresinde şartlı bağışın kaydedildiği açıkça görülmesine rağmen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, bu tutarı "genel bakiye devir" olarak kaydetti. Bu durum, bağışın asıl amaç doğrultusunda kullanılmadığını ve şartının yerine getirilmediğini gösteriyordu.
Vakıf, bağışın şartına uygun kullanılmaması üzerine ilgili İl Müdürlüğüne bir yazı yazarak paranın iadesini talep etti. Ancak bakanlık, talebe 4 yıl sonra yanıt verdi ve inceleme sürecini başlattı. İnceleme sonucunda, bağış tutarının saymanlık hesaplarına aktarılırken şartın yazılmadığı belirlendi. Bu nedenle bakanlık, paranın genel harcamalarda kullanılmış olabileceğini belirtti.
Bağışı yapan vakıf ise bu durumu kabul etmeyerek hala iade talebini sürdürmekte. Ancak bakanlık henüz bağış tutarını iade etmedi.
Bu olay, kamu kurumlarında bağışların doğru şekilde kullanılması, şeffaflık ve hesap verebilirlik prensiplerinin hayati önem taşıdığını bir kez daha gösteriyor. Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre, şartlı bağışların kullanılmaması durumunda bağışın ilgili kişiye geri verilmesi gerekmektedir. Ancak benzer durumların yaşandığı ve bu sorunların çözümü için etkin bir takip sisteminin kurulmadığı da Sayıştay raporuyla ortaya konulmuştur.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:18
Güneş 05:46
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:28
Yatsı 20:50
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı