Akaryakıta ÖTV darbesi! Benzin ve motorin fiyatlarına rekor zam yolda

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar bir süredir devlet tarafından ÖTV'den karşılanıyor. Gelen zamlar ÖTV'nin de sonunu getirdi. Mayıs sonunda benzin ve motorin fiyatlarına rekor ÖTV zammı geliyor.

EKONOMİ 09.10.2021, 12:35
13
Akaryakıta ÖTV darbesi! Benzin ve motorin fiyatlarına rekor zam yolda
Akaryakıt fiyatlarına son günlerde gelen zamlar devlet tarafından Eşel Mobil Sistemi gereği ÖTV olarak bilinen Özel Tüketim Vergisi’nden karşılanıyor. Akaryakıtta gelen peş peşe zamlar ÖTV’den karşılanan miktarları da düşürdü. Karar yazarı Oğuz Demir, benzin fiyatları ve motorin fiyatlarında Mayıs sonunda rekor bir zam geleceğini işaret etti.
Motorin fiyatları ve benzin fiyatlarına son zam Perşembe günü geldi. Fakat zam ÖTV’den karşılandı. Karar gazetesi yazarı Oğuz Demir, “Bir yıllık süre içerisinde devletin vazgeçtiği ÖTV geliri tahminen 25 milyar TL civarında. Her geçen gün de bu tutar artıyor.” dedi.
Akaryakıtta ÖTV’nin kalmadığını ifade eden Demir, “Dolayısıyla yakın bir zamanda tıpkı Mayıs sonunda olduğu gibi bir ÖTV düzenlemesi gelmesi söz konusu olabilir.” diye yazdı.
Demir, “Mayıs sonunda yapılan düzenleme ile ÖTV benzinde litre başına 1,33 TL ve motorinde 1,29 TL olarak uygulanmaya başlandı. Bugünkü ÖTV miktarlarını dikkate alırsak sadece ÖTV düzenlemesi nedeniyle benzine 82 kuruş motorine ise 1,29 kuruş zam gelmesi söz konusu olabilir. Yani bugün 7,76 TL olan benzinin böyle bir karar verilmesi halinde fiyatı sadece ÖTV’deki düzenleme nedeniyle 8,58 TL olabilir. Motorin fiyatı ise böyle bir düzenleme olursa 8,82 TL’ye çıkabilir.” ifadelerini kullandı.
Demir’in “Vergi cenneti Türkiye!” başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:
“Geçtiğimiz Mayıs ayının sonlarıydı.
Resmi Gazete’de bir karar yayınlandı.
Karara göre Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) miktarı benzinde litre başına 0.86 TL’den 1.33 TL’ye ve motorinde 0.72 TL’den 1.29 TL’ye çıkarılmıştı. Doğal olarak da bir anda benzin ve motorinin pompa fiyatları da uçmuştu.
Aslında salgın ile birlikte benzin ve motorinde yaşanan fiyat artışları kısmi olarak ÖTV’den karşılanıyordu ve pompa fiyatlarına yansıması da kısmi oluyordu.
Bu indirimler başlamadan önce ÖTV benzinde 2,52 lira, motorinde 2,05 lira idi. O kadar çok zam geldi ve ÖTV’den düşüldü ki hükümet uğradığı vergi kaybı üzerine bir düzenleme yapma gereği duydu.
Fakat benzin ve motorin fiyatları ÖTV’den bağımsız olarak da artmaya devam etti.
Haziran’dan bu yana benzinde geçtiğimiz perşembe gününe kadar toplam 8 kez fiyat artışı, 3 kez fiyat indirimi oldu. Bu fiyat artışları ve indirimleri pompa fiyatlarına yansımadı.
Mayıs sonunda artan ÖTV tutarlarından yeniden indirim yapılmaya başlandı. Eşel mobil sistemi ile yapılan ayarlamalar sonucunda biz Mayıs ayından bu yana benzinde sadece 4 kuruş zam görmüş olduk.
Benzine son zam da perşembe günü geldi. O zam da ÖTV’den karşılandı.
Yapılan ÖTV ayarlaması ile Mayıs sonunda 7,72 TL’ye çıkan benzin fiyatı bugün de 7,76 TL. Devletin benzinde Mayıs artışıyla uyguladığı 1,33 TL ÖTV ise ayarlamalarla 51 kuruşa inmiş oldu.
Toplamda 82 kuruşluk zam pompaya yansımamış oldu.
Durum motorinde de benzer bir seyir izledi.
Perşembe gününe dek motorinde 7 kez fiyat artışı 2 kez de fiyat indirimi oldu. Son fiyat artışı da perşembe günü oldu. Ancak motorinde daha önceki zamların ÖTV’den düşürülmesi ile daha fazla gidecek yer kalmadı. Kalan ÖTV miktarı litre başına 12 kuruş idi.
Son zam da 35 kuruş olunca düşecek ÖTV kalmadı ve pompa fiyatları 23 kuruş artmış oldu. Böylece Mayıs sonunda 1,29 TL olan motorindeki ÖTV sıfıra inmiş oldu.
Bu bir yıllık süre içerisinde devletin vazgeçtiği ÖTV geliri tahminen 25 milyar TL civarında. Her geçen gün de bu tutar artıyor.
Dolayısıyla yakın bir zamanda tıpkı Mayıs sonunda olduğu gibi bir ÖTV düzenlemesi gelmesi söz konusu olabilir.
Neydi Mayıs sonundaki şartlar? Yukarıya da yazdım. Tekrar edeyim.
Mayıs sonunda yapılan düzenleme ile ÖTV benzinde litre başına 1,33 TL ve motorinde 1,29 TL olarak uygulanmaya başlandı. Bugünkü ÖTV miktarlarını dikkate alırsak sadece ÖTV düzenlemesi nedeniyle benzine 82 kuruş motorine ise 1,29 kuruş zam gelmesi söz konusu olabilir.
Yani bugün 7,76 TL olan benzinin böyle bir karar verilmesi halinde fiyatı sadece ÖTV’deki düzenleme nedeniyle 8,58 TL olabilir. Motorin fiyatı ise böyle bir düzenleme olursa 8,82 TL’ye çıkabilir.
Umarım çıkmaz.
Ama devletimizin “birilerine” ödemesi gereken çok paralar olduğunu da biliyoruz.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı