Akaryakıtta Eşel Mobil tamamen kalktı! ÖTV dolana kadar indirim yok!

Akaryakıtta bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla Eşel Mobil Sistemi tamamen kalkmış oldu. Doların düşmesiyle birlikte akaryakıt fiyatları beklenen indirim ÖTV dolana kadar pompaya yansımayacak.

EKONOMİ 22.12.2021, 11:25
22
Akaryakıtta Eşel Mobil tamamen kalktı! ÖTV dolana kadar indirim yok!
Bugün Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karar ile birlikte akaryakıt fiyatlarında son 3.5 yıldır uygulamada olan benzin, motorin ve LPG’ye gelecek zamların, Özel Tüketim Vergisi’nden ( ÖTV) karşılanmasını öngören “eşel mobil” sistemi kaldırılmış oldu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararı ile birlikte, bugünden itibaren petrol ya da dolar kuruna bağlı olarak benzin, motorin ve LPG fiyatlarında gündeme gelecek indirimler, pompa fiyatları yerine ÖTV'ye yansıyacak.
Söz konusu ürünlerdeki ÖTV, 2 Nisan 2020 tarihli tutarları geçemeyecek. Bu tarihte motorinde 2,06 TL, benzinde 2 TL 53 kuruş ÖTV bulunuyordu. LPG’de 1 TL ÖTV bulunuyordu.
Sektör kaynakları, “eşel mobil” uygulaması kapsamında gerek benzin ve motorin gerekse de LPG’de ÖTV tutarlarının sıfırlandığını belirterek, “Yeni karar uyarınca 2 Nisan 2020 tarihli ÖTV tutarlarına gelinceye dek benzin, motorin ve LPG’de indirimler pompa satış fiyatlarına yansımayacak. ÖTV olarak birikecek. Bu tutarlara ulaşılınca gündeme KDV gelecek. KDV yüzde 18” dedi. 
Kaynaklar, ÖTV tutarlarının 2 Nisan 2020 tarihine ulaşmasının ardından akaryakıt fiyatlarının nasıl belirleneceği sorusu üzerine, “Eşel mobil öncesinde olduğu gibi fiyatlar belirlenecek. Zamlar, otomatik olarak pompa satış fiyatlarına yansıtılacak. ÖTV’den karşılanmayacak. İndirim yapılması gerekiyorsa da indirim olacak” diye konuştu. 
Dolar kurundaki düşüşle birlikte bugün LPG'de 1,10 TL, yarın ise benzin ve motorinde 2 lira indirim bekleniyordu. İndirim için kalan ÖTV marjı Benzinde 2,53 TL, Motorinde 2,06 TL, LPG'de 1 TL. Bu durumda sadece LPG'de 10 kuruş indirim yapılması bekleniyor.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı