Akaryakıtta ÖTV'nin sonu getirildi! Benzine zam haberi bile yetti...

Akaryakıt fiyatları, dolar kuru ve rafineri fiyat çıkışının artışıyla perakende de büyük zamlar yaşıyor. Akaryakıtta ÖTV gücünün de sonuna gelinmesiyle benzine zam pompaya yansıyabilir. İşte detaylar.

EKONOMİ 14.10.2021, 12:05
18
Akaryakıtta ÖTV'nin sonu getirildi! Benzine zam haberi bile yetti...
Akaryakıt fiyatları dolar kuru ve petrol fiyatlarının yükselmesiyle zamlarla karşı karşıya kalıyor. Son günlerde akaryakıtta benzin fiyatları ve motorin fiyatlarına gelen zamlar Eşel Mobil Sistemi (EMS) gereği devlet tarafından alınan ÖTV’den karşılanıyor fakat akaryakıtta ÖTV marjının da sonuna gelindi. Dolar kuru artışı böyle devam ederse önümüzdeki günlerde akaryakıt fiyatlarına yapılacak zam pompa satış fiyatlarına yansıyabilir.

Devletin ÖTV gelirinden feragat ettiği akaryakıtta Eşel Mobil Sistemi uygulaması, döviz kurunda yaşanan artışların otomobil sürücülerine yansımaması ve akaryakıt kaynaklı enflasyonun önlenmesi amacıyla 14 Mayıs 2018’de uygulamaya girdi. Son günlerdeki peş peşe zamlar akaryakıtta ÖTV gücünün de sonuna getirdi.

Devletin, 2021 yılının Ocak-Eylül dönemindeki akaryakıt kaynaklı ÖTV geliri 26 milyar 178 milyon lira oldu. 2017 yılında ise bu gelir 65 milyar 622 milyon lira olmuştu.

Gelir İdaresi Eski Strateji Geliştirme Daire Başkanı Nazmi Karyağdı ise dün Dünya gazetesine yaptığı değerlendirmede, Eşel Mobil Sisteminden vazgeçilmesi halinde ÖTV’nin fiyata eklenerek litre başına 2,5-3 lira arasında zammın otomatik olarak pompa fiyatına yansıtılacağını söyledi.

Motorin fiyatları ve LPG otogaz fiyatlarında ÖTV marjı sıfırlanırken benzin de ise 23 kuruşluk bir alan kaldı. Yakın zamanda akaryakıtta ÖTV düzenlemesinin gelmemesi halinde yeni zamların pompa satış fiyatlarına yansıması kaçınılmaz olacaktır. Ekonomist Oğuz Demir de ÖTV alanının kalmaması nedeniyle önümüzdeki günlerde benzin ve motorine zam gelebilme ihtimalinin yüksek olduğunu bildirmişti.

Akaryakıt fiyatlarına 2,5-3 lira zam yansıyabilir haberlerinin ardından vatandaşlar sosyal medyada eleştirilerde bulundu. Sosyal medyada kullanıcılar, “Benzine 3 lira zam arabayı müzeye mi koyacağız”, “Benzine 3 TL değil 13 TL zam gelse yine bu millet çıt ses çıkaramaz ruhsuz ve bezmiş bir millet olduk.”, “Benzine 3 TL zam geleceği söylentisi var bu gidişle evde benzin üretmeye başlarız.” şeklinde yorumlara yer verdi.

‘Benzin fiyatlarına zam gelebilir’ görüşlerinin ardından sosyal medya kullanıcılarının bazı yorumları şöyle oldu:

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 04:19
Güneş 05:47
Öğle 12:42
İkindi 16:25
Akşam 19:27
Yatsı 20:49
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı