Akif Beki: Fikirleri iktidarda kendileri ihtilafta

Karar gazetesi yazarı siyasi açıklamalarıyla gündem olan Ayasofya imamı Mehmet Boynukalın’ın istifasını yazdı. Beki’ye göre Boynukalın, “nerede yanlış yaptığını hala anlamadı.”

GÜNDEM 09.04.2021, 07:40
14
Akif Beki: Fikirleri iktidarda kendileri ihtilafta
Karar gazetesi yazarı Akif Beki, bugünkü “Fikirleri iktidarda kendileri ihtilafta” başlıklı köşe yazısında Boynukalın için şunları yazdı:
Destursuz siyasi konulara dalıyordu. Camiye parti siyaseti sokmakla eleştiriliyordu. Siyaset üzerinde, ayetle konuşan din adamı vesayeti ve baskısı kurulmasına AK Parti’den de uyarılar, tepkiler gelmişti.  Fakat ayetleri slogan gibi kullanmasının iktidara verdiği sıkıntıyla istifası arasında, yine de bir alaka olmadığı doğru diyelim.  Emekli amiraller, görüşlerini toplu halde açıklamakla suçlanıyor.   Ve muvazzaf imamken siyasi konulara camiden laf yetiştirdiğine bakmadan Boynukalın da bu suçlamaya katılıyor.   Emekli amiraller milli iradeye parmak sallıyor, ayar veriyormuş. Görevli imamken kendisi ne yapıyordu?   Üstelik Cumhurbaşkanı’na göre, amirallerin o görüşleri tek tek açıklamalarında sorun yoktu.  Eğer kendisi milli iradeye ima ve çağrışımı da aşacak bir doğrudanlıkla ayar çekmiyorduysa... Göreviyle uyuşmayacak bir dolaysızlıkla siyasete müdahale etmiyorduysa...Niye AK Parti’den bu işlere karışmaması için iki sert ikaz yedi peki?   İktidardan Boynukalın’a subliminal ve üstü kapalı mesaj verilmedi. Açık sözlü ikazlardı.  İstifa gerekçesinden yine de mesajı tam kavrayamadığı, nerede yanlış yaptığını hala anlayamadığı anlaşılıyor. 
"Anlayış kapasitesini sorumlu tutabilir miyiz?"
“Siyaset kurumu dini popülizme alet edebiliyorken, bunda sakınca görülmüyorken...Cami hocasının dinle siyasi popülizm yapmasından nasıl bir sakınca doğduğunu anlamakta zorlandı” diyen Beki, şöyle devam etti:
Bundan onun anlayış kapasitesini sorumlu tutabilir miyiz? Hayır.  Hatta yöntem ve fikirleri iktidardayken kendisinin gözden düşmesine hiçbir anlam veremese yeridir.  Belki bu, emekli amirallerle birbirlerini anlamalarına vesile bile olabilir.  Çünkü onların çoğu da benzer duygular yaşıyor olmalı.   “Fikrimiz iktidarda, biz nezarette” duygusunu nasıl yaşamasınlar?  Mavi Vatan fikrinin babası, FETÖ’nün kumpas mağduru olacaksınız.  FETÖ’yle mücadelede Erdoğan’ın yalnız bırakıldığını söyleyeceksiniz. Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin tam da aradığınız sistem olduğundan dem vuracaksınız. İktidara, medyasından destek çıkacaksınız. Karşıtlarınızın, hain ve düşman gördüklerinizin çağrışım ve imayla darbecilikten yargılanmasına hak vereceksiniz. Kutsal amacınız uğrunaysa hukuksuzluğu meşru ve teferruat sayacaksınız...  Ama size, bunların hiçbirini yapmamışsınız, anlayış birliği içinde değilmişsiniz gibi ters davranılacak. İktidar tarafından Mavi Vatan ve beka için, ayrıca FETÖ’ye karşı mücadele verilirken ortadan kaybolmakla suçlanacaksınız.  Emekli amirallerle Boynukalın Hoca, aslında ortak bir kaderi paylaşmıyor mu?  Birbirlerinin halinden onlar anlamayacak da kim anlayacak?  Boynukalın da Cem Gürdeniz de genel fikriyat ve yöntemleri iktidardayken bir görüş ayrılığında iktidarın gözünden düştüler.  Hala birbirlerine karşı empati geliştirememeleri şaşırtıcı olmaz mı?  Gerekçesini okuyunca ‘insaf’ dedim. Hoca, bari Ayasofya’dan ayrılırken siyasi popülizme sığınmasaydı. 

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı