AKP bunu da yaptı: Yaya yolu rant yolu oldu

İBB Meclisinde AKP’li Güngören Belediyesi’nin 11 yaya yolunu yapılaşmaya açmaya yönelik teklif, AKP İBB Meclis Grubunun çoğunluğuyla kabul edildi. CHP ve İYİ Parti grupları ise ret oyu verdi.

GÜNDEM 18.01.2023, 19:10
13
AKP bunu da yaptı: Yaya yolu rant yolu oldu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin( İBB), kentsel dönüşüm için çatı katlarının bağımsız bölüm sayılmasıyla ilgili teklifini reddeden AKP İBB Meclis Grubu, AKP’li Güngören Belediyesi’nin 11 yaya yolunu yapılaşmaya açan teklifini kabul etti. İBB’nin, bölgeye ilave yapı ve nüfus yoğunluğu getireceği için karşı çıktığı teklife CHP ve İyi Parti Grupları ret oyu verdi.
İBB Meclisi, AKP’li Güngören Belediyesi’nin yaya yollarıyla ilgili imar planı değişikliği teklifini görüştü. Teklif,1999 depreminden sonra hazırlanan ve halen yürürlükte bulunan, 2005 tarihli uygulama imar planlarındaki 11 adet yaya yolunun iptal edilmesini içeriyordu. Güngören Belediyesi, planlarda bulunan ancak mevcutta bulunmayan söz konusu yaya yollarının, binalar yıkılıp yeniden yapılmak istendiğinde sorun oluşturduğunu iddia etti.
İBB Planlama Müdürlüğü, Güngören Belediyesi’nden gelen teklifi, kendi görüşünü de ekleyerek Belediye Meclisi’ne gönderdi. Planlama Müdürlüğü görüşünde özetle şunları savundu:
“İmar Planı değişikliği teklifi; devamlılığı olan bir yolun belli bir kesimde şerit sayılı azaltılamaz ve daraltılamaz şeklindeki yönetmelik maddesine aykırılık taşıdığı, 18.02.2005 onanlı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı kapsamında yaklaşık 2600 metrekare yüzölçümlü yol alanının iptal edilerek yaklaşık 1.370 metrekare yüzölçümlü alanın konut alanına, yaklaşık 70 metrekare yüzölçümlü alanın Ticaret-Hizmet Alanına, yaklaşık 1.050 metrekare yüzölçümlü alanın Küçük Sanayi Alanına, yaklaşık 70 metrekare yüzölçümlü alanın Park Alanına alındığı, dolayısıyla yaklaşık 2.500 metrekare yüzölçümlü alanın yapılaşmaya açılarak bölgeye ilave kalıcı ve hareketli nüfus ve trafik yoğunluğu artışı getireceği, ilçe genelinde benzer durumlara emsal teşkil edeceği değerlendirilmektedir.”
Teklifin kentsel dönüşüm yapılması gerekçesiyle hazırlandığının belirtildiğine dikkat çeken İBB Planlama Müdürlüğü, “Teklifin, kentsel dönüşüme yönelik olmasından ziyade, bölgeye ilave yapı ve nüfus yoğunluğu artışı getirici ve plan bütünlüğünü bozucu nitelik taşıdığı” değerlendirmesini yaptı.
Teklifle ilgili olarak hazırlanan İmar Komisyonu Raporunda yer alan İBB Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü görüşünde şöyle denildi:
“Güngören İlçesi, 18.02.2005 tarihli Revizyon Uygulama İmar Planındaki 11 adet yol alanına ilişkin hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği teklifi, Yaya servis yollarının iptal edilerek Konut Alanına, Ticaret/Hizmet Alanına alınmasının erişim mesafeleri açısından olumsuzluk yaratacağı, teklif ile Küçük Sanatlar Alanı fonksiyonunda planlanmış alana hizmet eden 12 metre genişliğindeki Yol Alanının 8 metreye düşürülmesinin ulaşım altyapısını azaltıcı nitelikte olduğu ve ulaşım sistemi açısından olumsuzluk yaratacağı belirlendiğinden bölgesel ulaşım sistemi açısından uygun bulunmamaktadır.”
İlçe Belediyesince re’sen hazırlanan, özel mülkiyete konu ve imar artışı getiren ve emsal teşkil edici teklif plan, İBB Meclisi’nde çoğunluğu elinde bulunduran AKP Grubu tarafından, oy çokluğu ile kabul edildi. Söz konusu teklife CHP ve İyi Parti Grupları ret oyu verdi.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:16
Güneş 05:44
Öğle 12:42
İkindi 16:26
Akşam 19:29
Yatsı 20:51
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı