AKP'li Mehmet Metiner hükümet adına söyledi: Rahatsızlık duymayız

AKP'li Milletvekili Mehmet Metiner, "Suriye halkı günün birinde Suriye’nin kuzeyinin de bir federasyon olmasına karar verirse Erdoğan hükûmeti adına söylüyorum asla rahatsızlık duymayız." dedi.

GÜNDEM 23.12.2022, 16:55
1
AKP'li Mehmet Metiner hükümet adına söyledi: Rahatsızlık duymayız
Radyo Sputnik’te yayımlanan Enver Aysever’in Yolcu Yolunda Gerek programına konuk olan AK Parti Eski Milletvekili Mehmet Metiner, hükümet adına söylediğini belirterek, Suriye'nin kuzeyinde federasyon kurulursa rahatsızlık duymayacaklarını kaydetti. Metiner, "Suriye de yeni bir Anayasa yaparsa ve Suriye halkının federatif temelde bir yönetimden yana olduğu ortaya çıkarsa, Erdoğan hükûmeti adına söylüyorum, Türkiye olarak asla rahatsızlık duymayız. Buna Suriye halkı karar vermeli" dedi.
Suriye'nin kuzeyinde bulunan şehirlerde bugün, PKK'nın uzantısı PYD ve onun ana omurgasını oluşturduğu SDG hakimiyet sürüyor.
AK Parti Eski Milletvekili Mehmet Metiner, Enver Aysever’in “Siz daha önce Suriye’nin kuzeyinde bir federasyon kurulabileceğini, buna Suriye halkının karar vereceğini söylemiştiniz” hatırlatması üzerine “Tıpkı Irak’ta olduğu gibi Suriye de yeni bir Anayasa yaparsa ve Suriye halkının federatif temelde bir yönetimden yana olduğu ortaya çıkarsa; Erdoğan hükûmeti adına söylüyorum, Türkiye olarak asla rahatsızlık duymayız. Buna Suriye halkı karar vermeli” yanıtını verdi.
Mehmet Metiner şu ifadeleri kullandı:
“Ne Suriye’nin kuzeyi için ne de başka bir ülke için herhangi bir formül önerme hakkını kendimde bulmam. Ama eğer Suriye halkı günün birinde kendi yeni Anayasasını yaptığında Suriye’nin kuzeyinin de bir federasyon olmasına karar verirse bunda hiçbir beis görmem. Sadece ben değil, Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Erdoğan liderliğindeki hükûmetimiz de asla bir beis görmez. Topluluklar nasıl yönetilmek istediğine kendileri karar verirler. Irak’ın kuzeyinde de böyle bir federasyon ortaya çıktığında Erdoğan liderliğindeki Türkiye oranın meşruiyetini tanımıştır ve bugün Barzani hükümetiyle çok derin ve anlamlı ilişkiler sürdürüyor. Dolayısıyla PKK’nın varlığına karşı çıkmayı Kürtlerin kazanımına karşı çıkmak biçiminde yorumlayan her anlayış yanlıştır, çarpıtmadır.
Eğer tıpkı Irak’ta olduğu gibi Suriye de yeni bir Anayasa yaparsa, Suriye halkının federatif temelde bir yönetimden yana olduğu ortaya çıkarsa; biz Türkiye olarak Erdoğan hükûmeti adına söylüyorum, asla rahatsızlık duymayız. Halkların kendi geleceğine kendi karar vermesi lazım. Bu benim Suriye’ye, Irak’a federasyon önerdiğim veya federasyonu uygun gördüğüm anlamına gelen bir söz değil bu. Suriye halkı kendisi için neyin yararlı olup olmayacağına kendisi karar verir.”

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:26
Güneş 05:52
Öğle 12:43
İkindi 16:25
Akşam 19:24
Yatsı 20:44
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı