Son Dakika

AKP'nin balonu söndü! İşte konut fiyatlarındaki artışın asıl nedeni

Konut fiyatları giderek artıyor peki konut fiyatlarının artışında yer alan asıl temeller neler. İşte detaylar

GÜNDEM 13.08.2022, 20:20
3
AKP'nin balonu söndü! İşte konut fiyatlarındaki artışın asıl nedeni
Türk hane halkı için konut almak ne yazık ki artık hayal oldu. 
Durum böyle olunca fiyat artışlarının neden yükseldiği ve nereye kadar devam edeceği konusunda da çok sayıda spekülasyon ortaya atılmaya başlanıldı.
Mevcut hükumet ve yandaşları bu durumu da bir kendilerince bir başka güç olan "iç güçlerin" üzerine attı. Bazı İnternet sitelerinin Türkiye'deki emlak piyasasına darbe vurduğu ve bu firmaların yüksek fiyat artışlarına neden olduğu iddia edildi. 
Artan enflasyon ile birlikte konut stokunun yetersiz oluşu ev fiyatlarının temel artışındaki nedeni olarak görülmesi istenilmedi. Başka suçlular aranılarak izlenilen başarısız ekonomi politikaları ve modelleri sübvanse edinilmeye çalışıldı.
Ancak bu konuda AKP hükumeti istediği başarıyı gösteremedi çünkü Türkiye'de açıklanan enflasyon rakamlar dünya statüsünde ülkemizin en yüksek enflasyonda sondan altıncı olduğunu gözler önüne serdi. Malum Rusya ile Ukrayna savaşta olmasına rağmen Ukrayna'nın enflasyonu yüzde 15 seviyelerinde kaldı.
Aşağıdaki grafik Türkiye’de enflasyonun seyri:

Bu grafik 2020 yılında üretim maliyetleri %8,33 iken şimdi %144,61 olduğunu gösteriyor. Maliyetlerdeki bu denli sert yükselişlerin konut fiyatlarını ne yazık ki yükselmesinin doğal olduğunu gösteriyor. Ancak bu artışın nedeninin başta da söylediğimiz gibi AKP hükumetinin politikalarından kaynaklandığı aşikar durumda.
İnşaat maliyetlerinin gidişindeki tabloyu daha ayrıntılı incelersek konunun vahameti daha iyi ortaya çıkacak gibi duruyor.

2020 haziran ayındaki inşaat maliyetlerinde aylık artış %7,47 seviyelerindeyken 2022 yılına gelindiğinde bu oran %106,87 bantlarına yerleşiyor. Yani konut fiyatlarının artmasındaki temel nedeni ortaya koyuyor.
Durum tabi ki sadece bu grafiklerden ibaret değil. Öyle ki birde bu durumun Türkiye'de yaşanan iç göçlerle, yasa dışı yollar kullanarak ülkemize giriş yapan yabancıların uzun bir süre gözardı edilmesi problemin aslını oluşturuyor.
Nüfusun bazı bölgelerde dengesiz şekilde artması nedeni ile konut stokunun azalması da konut fiyatında yaşanan artışın temelleri arasında yer alıyor. Kısacası ortada mevcut hükumetin bahsettiği gibi yapay bir artış, yada mevcut konut fiyatlarında şişirilmiş bir balon yok, artışın demografik ve iktisadi sağlam temelleri var.

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:01
Güneş 06:22
Öğle 12:48
İkindi 16:20
Akşam 19:05
Yatsı 20:21
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı