Alaattin Aktaş: Türkiye'yi sanayide karanlık günler bekliyor

Alaattin Aktaş, Türkiye'yi sanayide karanlık günlerin beklediğini yazdı. 

EKONOMİ 25.01.2022, 07:40
3
Alaattin Aktaş: Türkiye'yi sanayide karanlık günler bekliyor
İran'ın teknik bir arızayı bahane ederek, Türkiye'ye doğalgaz akışını 10 gün süreyle durdurmasının ardından sanayide şartellerin bir kısmı indirildi. 
Bu durumu bilimkurgu filmlerindeki sahnelere benzeten Dünya gazetesi ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, Türkiye'yi sanayide karanlık günlerin beklediğini yazdı. 
İran'ın 'teknik arıza' bahanesi için, "Sözüm ona arıza dolayısıyla gaz vanası kapandı" yorumunu yapan Aktaş, "Nasıl bir arıza ise İran bu arızanın giderileceği süreyi de 10 gün olarak en başta verdi. Hani 'Arıza 10 günden önce giderilemez' dense, daha mantıklı olurdu. İran’dan gaz gelmeye başladı ama hem miktar çok düşük, hem basınç" ifadelerini kullandı.
Aktaş yazısını şu satırlarla sürdürdü:

"İran'dan gaz akışının durması gerçekten bir arızadan mı kaynaklanıyordu? Bu soruyu gazetemiz yazarı enerji uzmanı arkadaşım Mehmet Kara’ya sordum. Mehmet, hemen her yıl havaların çok soğuduğu dönemlerde benzer kesintilerin olduğunu, bunun ilk kez yaşanmadığını söyledi.           
Ama anlaşılan bu yıl sorun biraz daha büyüktü. BOTAŞ önce sanayideki doğalgaz kullanımının yüzde 40 oranında düşürülmesi kararını verdi. Ama bu yetmiyordu ve sorun giderek büyümeye başladı, bu kez doğalgaz çevrim santrallerine verilen gazda kesinti söz konusu olunca elektrik üretiminde sıkıntı baş gösterdi. Ve geldik elektrik kesintisine... Sonuçta sanayide bu hafta üç gün süreyle elektrik kısıtlaması yapılması kararlaştırıldı.            
Elektrik kesintisinin sanayi ile sınırlı kalmayabileceği, mesken ve ticarethanelere kadar uzanabileceği de ileri sürülür oldu.             
Doğalgaz kaynaklı bu sorun niye yaşandı; Türkiye böylesi bir durum için önceden önlem almakta gecikti mi, yoksa gereken her şey yapıldığı halde mi bu duruma gelindi; taban tabana zıt görüşler var. Bu boyutu konunun uzmanları değerlendirecek ve tartışacaktır.              
Biz sonuçta ne olacağına bakmak istiyoruz.               
Sanayici zaten müthiş bir maliyet baskısı altında. Bu ay başında uygulamaya konulan elektrik zammı ve her ay tekrarlayan doğalgaz zamlarıyla üretim maliyeti zaten çok artış göstermiş durumda.
Özellikle küçük ve orta boy sanayici maliyeti aşağı çekecek adımlar atarak ayakta durmaya, varsa ihracat taahhüdünü yerine getirmeye çalışıyor. Şimdi çok farklı ve hiç hesapta olmayan bir sorunla, üretim yapamama sorunuyla karşı karşıya kalındı.            
Özellikle bazı sektörlerde üretimin aksaması çok ciddi kayıplara yol açar, bu biliniyor. Gazeteniz Dünya’da bu konu bugün çok etraflı bir şekilde işleniyor. Tüm bölgelerden gelen haberleri, hangi sektörün bu kesintiden nasıl etkileneceğini detaylı olarak okuyabileceksiniz.           
Sorunu herkes kendi penceresinden değerlendiriyor ama ortak kaygı çok belirgin:       
'Bu çok kötü oldu, zaten sıkıntıda olan sanayici iyice darboğaza girecek, üstelik bu durum daha da uzarsa işte o zaman durum çok daha fena olacak..."

Yorumlar (0)
sanalbasin.com üyesidir
18
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:02
Güneş 06:23
Öğle 12:49
İkindi 16:19
Akşam 19:04
Yatsı 20:20
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Whatsap İhbar Hattı